Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vids legt kwetsbare positie inheemsen bloot

Vids-rapport legt achtergestelde en kwetsbare positie inheemsen bloot

27/09/2021 22:14 - Gilliamo Orban

Trio grootopperhoofd Jimmy Toeroemang bij zijn inwijding vorige week. De Vids heeft een rapport uitgebracht waarin wordt benadrukt dat de situatie van inheemsen in Suriname nog niet bepaald rooskleurig is.

Trio grootopperhoofd Jimmy Toeroemang bij zijn inwijding vorige week. De Vids heeft een rapport uitgebracht waarin wordt benadrukt dat de situatie van inheemsen in Suriname nog niet bepaald rooskleurig is. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - De internationale verdragen en mensenrechtenverklaringen die Suriname mede geratificeerd en getekend heeft, hebben nog niet geresulteerd in wetgeving voor de erkenning, respecteren en bescherming van de rechten van Inheemse volken. Dat, ondanks de veroordeling van de staat door het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens in 2015 en vele internationale aanmaningen. Verder heeft Suriname het Verdrag 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), dat ook voorziet in de bescherming van de rechten van inheemse en tribale volken nog niet geratificeerd.

"Als gevolg van het voorgaande zijn de inheemse en tribale volken en hun grondgebieden onbeschermd in het Surinaams rechtssysteem. Ze hebben geen rechtsmiddelen om op te komen tegen de vele onrechtmatige en onrechtvaardige handelingen tegen hen door de overheid, bedrijven, organisaties en particulieren." Dit staat in een kritisch rapport over de situatie van inheemsen in ons land, dat is uitgebracht door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids).

Veel van de data komt van het Algemeen Bureau voor de Statistiek en dorpsonderzoeken binnen het Indigenous Navigator programma dat sinds 2017 door de Vids wordt uitgevoerd. Het programma richt zich op mensenrechtenvraagstukken in relatie tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en wordt wereldwijd in elf landen uitgevoerd, waaronder Suriname. Wij behoren hiermee tot de eerste elf landen die een baseline studie van een dergelijke aard en omvang presenteren om toekomstige monitoring van de uitvoering van de VN-Verklaring van de Rechten van Inheemse Volken mogelijk te maken.

De Vids hoopt met dit rapport een tastbare bijdrage te leveren aan het beleid voor duurzame ontwikkeling van inheemsen. De studie geeft een beeld van de huidige situatie als het gaat om ontwikkelingsindicatoren bij inheemsen in Suriname, wat voorheen niet eerder is vastgelegd. Het kan daarom dienen als het eerste uitgebreide monitoringsinstrument om toekomstige trends te bestuderen in de situatie van de oorspronkelijke bewoners. Daarnaast is het rapport een instrument, waarmee ontwikkelingsprioriteiten voor inheemse volken kunnen worden vastgesteld in relatie tot de nationale en internationale doelen. Hiermee kunnen kritische knelpunten en strategische belangen gesignaleerd en tijdige acties ondernomen worden ter bevordering van het welzijn van de inheemsen. De Vids zal het rapport aan overheidsinstanties, en ontwikkelingsorganisaties overhandigen voor beleidsplannen en activiteiten voor verbetering van de positie van inheemsen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina