Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Jaarrede en begroting

COMMENTAAR: Jaarrede en begroting

01/10/2021 12:00

COMMENTAAR: Jaarrede en begroting

 

PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI overhandigt vrijdag het koffertje met daarin de conceptbegroting van het dienstjaar 2022 aan De Nationale Assemblee (DNA). Voordat hij dat doet zal hij de jaarrede uitspreken wat ook de aanvang van het nieuwe zittingsjaar van het parlement markeert.

Dit wordt Santokhi's tweede begroting. Zijn eerste begroting was die van zijn voorganger Desi Bouterse die hij had overgenomen en aangepast. Eerder dit jaar werd diezelfde conceptbegroting zwaar gewijzigd vanwege de rigoureuze eisen van het Internationaal Monetair Fonds en daarna goedgekeurd door het parlement. Dat was één van de voorwaarden van het IMF wil Suriname het beoogde steunbedrag van 695 miljoen US dollar, uitgesmeerd over drie jaar, krijgen.

Al decennialang worden de staatsbegrotingen beheerst door gigantische tekorten. De afgelopen jaren waren die zodanig dat uiteindelijk zelfs de meest basale taken van de overheid niet of nauwelijks konden worden gefinancierd. Het was steeds kunst- en vliegwerk om de staatshuishouding te draaien. Door financieel wanbeleid raakte de regering-Bouterse bovendien verslaafd aan leningen, een euvel dat zich nu nog doet gelden. De totale staatsschuld steeg naar ongeveer vier miljard US dollar en de meeste schulden moeten nu worden herschikt, zodat de regering ademruimte heeft om orde op zaken te stellen.

Het begrotingstekort van 2022 is vastgesteld op ongeveer SRD 1,88 miljard, gelijk aan 2,6 procent van het bruto binnenlands product. De overheidsontvangsten over het nieuwe regeerjaar zijn geraamd op circa SRD 24,8 miljard tegenover SRD 26,6 miljard aan uitgaven. De afgelopen maanden hebben zowel de president als de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, bij diverse gelegenheden gezegd dat er een overschot op de begroting is. Dit komt door besparingen, de kostenverhogende maatregelen voor de samenleving en het niet aflossen van onder meer de grote buitenlandse schulden.

Indien de regering erin slaagt de schulden te herschikken, wat zal betekenen dat de terugbetaling van de grote buitenlandse leningen die zwaar drukken op staatsfinanciën voor enige jaren zal worden geparkeerd, is het onduidelijk waarom er over 2022 dan een tekort zal zijn. De regering heeft aan de begroting een financieel jaarplan gekoppeld met concrete projecten die ze wil uitvoeren het komende (dienst)jaar. Of alle projecten, waarvan een groot deel in het kader van het economisch herstelplan, ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen kunnen worden, zal afhangen van hoeveel geld beschikbaar is.

Dat is er op dit moment niet, omdat het loskomen van geld van instituten zoals de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank mede afhankelijk is van de overeenkomst met het IMF. Overigens, het is niet de verwachting dat de regering alle opgenomen beleidsmaatregelen en projecten zal (kunnen) uitvoeren. Het verleden toont aan dat tot nu toe geen enkele regering erin is geslaagd de meestal in een uitvoerige jaarrede opgesomde voorgenomen projecten te realiseren. Verder dan 20 tot 30 procent is men niet gekomen. Mogelijk dat de zittende regering dat in haar tweede jaar kan veranderen, door meer dan de voorgaande kabinetten te realiseren, wat vervolgens positief zal doorwerken naar de samenleving en economie.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina