Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Hulpbronnen alleen zorgen niet voor welvaart'

'Hulpbronnen alleen zorgen niet voor welvaart'

01/10/2021 14:07 - Van onze redactie

President Chandrikapersad Santokhi sprak vrijdag de jaarrede uit.

President Chandrikapersad Santokhi sprak vrijdag de jaarrede uit. Foto: DNA  

PARAMARIBO - Het als land beschikken over veel natuurlijke hulpbronnen zorgt niet vanzelfsprekend voor welvaart voor de bevolking. Daarvoor zullen inspanningen en goed beleid nodig. Dat zei president Chandrikapersad Santokhi vrijdag in De Nationale Assemblee bij het uitspreken van de jaarrede en het indienen van de begroting 2022.

"Dat Suriname een mooi land is, waar veel potentie aanwezig is, in de grond, in de vorm van natuurlijke hulpbronnen, maar dat betekent nog niet, dat deze rijkdommen ook daadwerkelijk zorgen, dat u het beste onderwijs heeft, dat u makkelijk valuta kunt kopen om uw aflossingen te plegen. Het zorgt er ook niet vanzelfsprekend voor, dat u het snelste internet heeft. Het zorgt er ook niet voor dat u kunt plannen, of u een huis gaat bouwen of eerst een auto gaat kopen", aldus het staatshoofd.

Het hebben van grondstoffen, zegt hij, is absoluut geen garantie, dat een land tot ontwikkeling kan worden gebracht. Die potentie kan alleen realiteit worden, voor de gehele samenleving, als er ook aan de randvoorwaarden van goed bestuur en eerlijk en transparant leiderschap wordt voldaan. Het vereist, dat er plannen zijn, om die grondstoffen, die natuurlijke rijkdom, die van alle Surinamers nu, en in de toekomst is, om te zetten in productie, investeringen, werkgelegenheid en inkomen. "Dat is duurzame ontwikkeling."

Het realiseren van de gewenste ontwikkeling vergt volgens Santokhi moed, en volharding van een regering om, dwars door alle wanklanken, dusdanige randvoorwaarden te creëren, dat er voldoende geld aanwezig is in de staatskas, om al deze zaken zoals goed onderwijs, betaalbare woningen, snel internet, kwalitatieve gezondheidszorg voor de burger, te kunnen garanderen. Het scheppen van die voorwaarden gaat "helaas gepaard met pijnlijke maatregelen, wanneer blijkt dat wij in ons land al decennialang leven, in een schijnwelvaart. Ja, een schijnwelvaart!"

Suriname heeft jarenlang op te grote voet geleefd, waardoor ook huishoudens slachtoffer zijn geworden van deze schijn. Dat rechttrekken, kost moed en volharding. De regering wil geen fictieve ontwikkeling. "We willen echte ontwikkeling hebben, gedragen door eigen productie, door eigen inzet en door onze eigen Surinamers", zei de regeringsleider, die eraan toevoegde dat het zijn plicht is om de samenleving voor te houden dat de kleurenblind is, etniciteit-blind en politiek-blind is. "Het is mijn taak, u een realiteit voor te houden, die voorbijgaat aan de grenzen van populisme." Hij voegde eraan toe zich te realiseren dat de realiteit anders is dan wat de samenleving had verwacht.

Er is een nieuwe weg ingeslagen waarbij de minister van Financiën en Planning, transparante en tijdige inzage geeft in de gelden van de staat, opdat volksvertegenwoordigers grondig en tijdig worden geïnformeerd. Dat is een belangrijke norm, die de afgelopen periode in ere is hersteld. De begroting 2022 is, aldus de regeringsleider, "niet makkelijk geweest". Hij zegt het volk van Suriname te horen en diens offers te voelen. Suriname heeft, aldus de president, in de huidige fase van zijn historische ontwikkeling, een effectief, efficiënt en daadkrachtig openbaar bestuur nodig. "Transparant, inclusief en eerlijk."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina