Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Santokhi: Staatsfinanciën zijn onder controle

President Santokhi: Staatsfinanciën zijn onder controle

01/10/2021 12:30 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad Santokhi vrijdag in het parlement bij de indiening van de Begroting-2022 en het uitspreken van de traditionele jaarrede.

President Chandrikapersad Santokhi vrijdag in het parlement bij de indiening van de Begroting-2022 en het uitspreken van de traditionele jaarrede.  

PARAMARIBO - President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag tijdens de jaarrede gezegd dat de staatsfinanciën onder controle zijn gebracht, en worden die thans goed beheerd. “Er zal geen monetaire financiering plaatsvinden, de wisselkoers zal vrij stabiel blijven, er zal duidelijkheid zijn, over alle schuldherschikkingen, de deviezenreserve zal opgebouwd worden, de middelen voor de kapitaalsinvesteringen zullen verzekerd zijn, voor zover het de multilaterale donoren betreft, het financieel systeem wordt versterkt, en de inflatie zal worden verlaagd,” aldus het staatshoofd in De Nationale Assemblee.

Hij verwacht dat in 2022 de wisselkoers stabiel zal blijven, mede vanwege maatregelen die door de regering zijn genomen de afgelopen maanden. Met wat de afgelopen periode is gedaan is volgens Santokhi, een goed kader geschapen, voor het particulier bedrijfsleven om meer te investeren en meer werkgelegenheid te scheppen, zodat de economische groei zal toenemen. Dit zal leiden tot betere kansen, tot economische en sociale vooruitgang, bij de burgers, door stabilisatie van prijzen, alsook tot verduurzaming van de effecten van de macro-economische stabiliteit.

"Met zijn allen, zullen wij er echter wel voor moeten zorgen, dat de vaccinatiegraad tegen het Coronavirus flink toeneemt, zodat de economische groei niet wordt belemmerd door de Covid-19-pandemie," aldus het staatshoofd. Hij gaf verder aan dat naast deze financieel-monetaire maatregelen en hervormingen, ook de economie verder ontwikkeld moet worden, "want zonder verhoogde productie, zal ons Bruto Nationaal Product verder afnemen".

De economische groei zal gestimuleerd worden door diepte-investeringen en facilitering hiervan in verschillende productie en dienstverlenende sectoren. Dit zal resulteren in een toename van de productiviteit, het bevorderen van diversificatie, het stimuleren van   klein - en middelgrote-bedrijven. De bestaande dialoogstructuren, zoals het Suriname Business Forum en het Suriname Business Center, zullen wederom worden geactiveerd, ter bevordering van de Public-Private-Partnership.

Het komend jaar zal een grotere focus zijn op het project-Suriname Growth Enterprises, gefinancierd door de Wereldbank, ter stimulering van diversificatie van de Surinaamse economie en verbetering van het ondernemersklimaat. Tevens zal, met het oog op de bloeiende olie- en gasindustrie in Suriname, diepgaander invulling gegeven worden aan economische activiteiten, wat betreft de groei van 'local content' en of Surinaamse toeleveranciers alsmede goederen en diensten van Surinaamse leveranciers.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina