Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Swapwantrouwen

COLUMN: Swapwantrouwen

08/10/2021 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave

Iwan Brave  

Verleden week arriveerde ik in Boven-Suriname voor een welverdiende “vakantie” binnenland. Mijn Saramaccaanse vrouw, die twee weken eerder met de kinderen vooruit was gegaan, bleek al drie dagen ziek in bed. “Febe kis’ mi” – ze had ‘koorts’ – vertelde ze. Hoewel zelf volledig gevaccineerd nam ik geen risico. Zonder bosi’s of brasa’s nam ik meteen elders mijn intrek.

Onvoorstelbaar dat de polikliniek had volstaan met 'alleen pijnstillers'. Op afspraak bracht ik haar de volgende dag weer erheen. Tot mijn aangename verrassing nam een volledig met beschermingskleding ingepakte zuster een Covid-test af. Tien minuten later: uitslag positief.

"De meeste mensen weigeren niet alleen te vaccineren, ook swappen vertrouwen ze niet", vertelde de zuster. Ik schrok daarvan. Het probleem in het binnenland is dus groter dan alleen een 'lage vaccinatiebereidheid': ook geen swapstaaf in hun neus; wie weet wat ze 'in je lijf brengen', overeenkomstig een complottheorie.

Al ruim een week was een uitvaart gaande met de nodige traditionele rituelen, waaraan binnenlandbewoners grote spirituele waarde hechten. Een uitvaart in het binnenland is geen familiekwestie maar een dorpsaangelegenheid. Nadat mijn vrouw een bijeenkomst had bijgewoond, had ze griepverschijnselen gekregen. Onze correspondent Samuel Wens deed al verslag van deze binnenlandse 'besmettingsuitvaarten'. "Mensen uit verschillende huishoudens zitten opgepakt bij elkaar zonder neus- en mondbedekking", citeerde hij een oud-arts van de Medische Zending.

Vicepresident Brunswijk heeft binnenlandbewoners opgeroepen te gaan vaccineren. Een loze oproep vanuit zijn stadse ivoren toren! Zoals infectioloog Lycke Woittiez zei: "Mensen die nu nog niet zijn gaan vaccineren, ga je niet kunnen overhalen door opnieuw op de radio of televisie te vertellen dat vaccineren een verstandige keuze is. We zullen op persoonlijk of gemeenschapsniveau met hen moeten praten." Sowieso is het qua radio en televisie muisstil in het binnenland. Dus ruim baan voor complottheorieën en alternatieve (kwak)zalvers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina