Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Vooralsnog geen booster prik in Suriname'

'Vooralsnog geen booster prik in Suriname'

09/10/2021 16:05 - Euritha Tjan A Way

Het Pfizer vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar.

Het Pfizer vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er zal vooralsnog niet ertoe over worden gegaan tot het geven van een boosterprik, de zogenoemde derde prik met het Pfizer vaccin. In de wereld zijn er al landen die daartoe wel overgaan, om de weerstand tegen Covid-19 te vergroten. Maar in Suriname is dat besluit nog niet genomen.

Dat zegt voorzitter van de Stuurgroep Covid-19 Communicatie Soenita Nannan Panday-Gopisingh. "We worden bij de vaccinatiesites overspoeld met vragen van mensen die graag willen weten of er een derde prik, de boosterprik, mogelijk is. In Suriname bepaalt de technische commissie artsen en specialisten dat. Elke land heeft een eigen technische commissie. Die van ons is bezig met de materie, maar heeft nog geen besluit daarover genomen", liet Nannan Panday-Gopisingh weten.

Ook op de vraag of mensen met één vaccin kunnen beginnen en bij de tweede prik over kunnen stappen op een andere prik is nog geen besluit genomen. "We hebben mensen die eerst Astra Zenica hebben genomen en zwanger zijn geworden. Die willen dan overstappen op het Moderna vaccin. Dat doen we vooralsnog niet. De commissie heeft dat besluit nog niet genomen", zegt Nannan Panday-Gopisingh.

In Suriname is de Pfizer prik heel erg in trek. "Mensen komen met hun hele gezin om het vaccin te nemen. Het is namelijk ook goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar", zegt directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul. Onlangs hebben Pfizer en BioNtech uit eigen onderzoek geconcludeerd dat het Pfizer vaccin veilig is voor kinderen vanaf vijf jaar. Op de vraag of het vaccin dan ook op scholen verplicht zal worden zoals die van pokken en mazelen zei Gajadhar Sukul. "Indien internationale organisaties zoals de WHO dat goedkeuren en het blijkt veilig dan zullen we in Suriname ook de normale weg bewandelen om de doelgroep te verruimen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina