Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sportbeleving hervatten

COMMENTAAR: Sportbeleving hervatten

11/10/2021 12:00

COMMENTAAR: Sportbeleving hervatten

 

ALS DE VOORTEKENEN niet bedriegen zal binnen niet al te lange tijd weer intensief gevoetbald worden. De regering heeft toestemming gegeven dat de nationale vrouwenselectie zich mag voorbereiden op deelname aan de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap. Daarbij zal de SVB erop moeten toezien dat alle protocollen van de regering worden nageleefd. Dit wordt niet alleen een verantwoordelijkheid van het bondsbestuur en de technische staf, maar vooral van de spelers zelf.

Het lijkt erop dat de regering langzaamaan contactsporten weer wil toestaan. Immers is ook toestemming gegeven voor een drie-weekeindstoernooi van 3x3 basketbal. De SVB lijkt optimistisch te zijn over hervatten van het voetbal op 'grote schaal', want de bondsarts is gevraagd in contact te treden met de aangesloten verenigingen om met hen de protocollen door te nemen. De bedoeling is dat ze op basis van deze gesprekken alle zaken in orde zullen brengen die hervatting van het actief voetballen weer mogelijk moeten maken.

De SVB zou bij wijze van proef kunnen beginnen met een soort warming-up toernooi. Terecht stelt de bond het verplicht dat om te mogen meedoen, een speler volledig gevaccineerd moet zijn tegen Covid-19. Steekproeven van de krant hebben uitgewezen dat slechts bij een klein deel van de spelers dit het geval is. De clubleiding zal een zware dobber hebben om sporters op andere gedachten te brengen. Maar denkend aan de peptalks in de kleedkamer voorafgaand aan een wedstrijd hoe die gewonnen kan worden, moet het mogelijk zijn spelers te motiveren zich te laten vaccineren.

Nu er enig licht aan het einde van de sporttunnel is zouden ook andere bonden van contactsporten kunnen overwegen te beginnen met voorbereidingen om zodra de overheid toestemming geeft, wordt weer snel te kunnen beginnen. Belangrijk bij de voorbereiding moet zijn dat de leiding van bonden en verenigingen zich bewust zijn van hun verantwoordelijk om toe te zien op naleving van de Covid protocollen. Er zijn gevallen bekend waarbij men dit in het recente verleden niet bepaald serieus heeft genomen. Er moet beslist rekening worden gehouden met besmettings- gevaar. Dit kan worden verminderd wanneer de vaccinatiebereidheid groter wordt.

Hiermee zal de druk op het zorgpersoneel, dat pas nog opnieuw de alarmklok heeft geluid en zegt uitgeblust te zijn, ook afnemen. Actieve sporters kunnen een belangrijke rol spelen en als rolmodel fungeren om de vaccinatiebereidheid bij anderen te vergroten. Als ze dit nalaten doen ze niet alleen zichzelf te kort omdat ze niet mogen meedoen, maar ze helpen ook de weigeringen in stand houden van mensen die zich niet willen laten vaccineren. Sporters, neem dus je maatschappelijke verantwoordelijkheid en laat je vaccineren, zodat, zodra het zover is, je direct weer het veld op mag. Er is geen tijd te verliezen. Dringi dresi wakti siki. Voorkomen is beter dan genezen, want het zou anders weleens te laat voor je kunnen zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina