Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fakeberichten verhogen drempel covid-vaccinatie

Fakeberichten verhogen drempel covid-vaccinatie

11/10/2021 13:01 - Aidy Pinas

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Fakeberichten zorgen ervoor dat personen de stap tot vaccinatie tegen covid uitstellen of niet maken. “Ik heb een vrouw gehad op de poli en die zegt dat ze door al die dingen die ze heeft gehoord van mensen, bang is geworden om een prikje te nemen”, vertelt dokter Cynthia Alendy, die vrijdag een vaccinatieactiviteit op haar poli had. Het doel daarvan was om vooral personen van marronafkomst aan te moedigen of over de drempel te trekken zich te laten vaccineren.

Er wordt nog steeds veel valse informatie verspreid over het covid-vaccin. Alendy benadrukt het belang van vaccinatie en het verstrekken van de juiste informatie. Uit eerdere berichtgeving van de overheid blijkt dat er op dit moment voldoende vaccins zijn, maar dat mensen zich om uitlopende redenen niet laten inenten. De huisarts gelooft dat wanneer mensen goed geïnformeerd zijn, ze eerder ervoor zullen kiezen om zich te laten vaccineren.

In totaal hebben vrijdag 125 personen een prikje genomen bij haar, wat toch buiten verwachting was. Alendy laat weten dat mensen een week de gelegenheid hadden om zich te registeren. Totaal waren er ruim zestig geregistreerden. "Twaalf van hen hebben hun tweede prikje gehad", vertelt de arts. "Wat mooi was, is dat personen die eerder niets wilden weten van vaccineren dat nu wel hebben gedaan. Een mevrouw vertelde dat ze door het vertrouwen in mij, als haar huisarts, ze de stap heeft genomen. Dat doet je goed." Over drie weken zullen de mensen die vrijdag zijn gevaccineerd hun tweede prikje nemen. De activiteit wordt de komende weken voortgezet.

Bijdrage

Alendy is al enkele maanden samen met andere collega's bezig om de bewustwording onder de marrongemeenschap te vergroten. In dit kader wordt er op vaste dagen via de radio informatie verstrekt. Luisteraars krijgen de gelegenheid om vragen te stellen, maar ook worden personen die al gevaccineerd zijn opgevoerd als voorbeeld om zo de drempel te verlagen. Er wordt ook nauw samengewerkt met de stichting Medische Zending (MZ).

"We hebben vanaf het begin gezegd aan de MZ dat we bereid zijn om een bijdrage te leveren op dit gebied", onderstreept Alendy. De MZ draagt de zorg over het gehele binnenland, waar overwegend marrons en inheemsen wonen. Het is een uitdaging voor de organisatie. Eerder heeft de MZ krutu's gehouden, waarbij dorpsgemeenschappen zijn geïnformeerd over covid en hoe deze kan worden aangepakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina