Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholen Boven-Suriname beginnen ‘tegelijk’ met Paramaribo

Scholen Boven-Suriname beginnen ‘tegelijk’ met Paramaribo

11/10/2021 15:59 - Samuel Wens

Scholen Boven-Suriname beginnen ‘tegelijk’ met Paramaribo

Foto: dWT Archief  

BOVEN-SURINAME - Het beleid van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) is erop gericht om landelijk alle scholen op dezelfde dag na elke schoolvakantie te laten beginnen. “Wij zijn vroegtijdig begonnen met het treffen van voorbereidingen en afgelopen zaterdag is de laatste groep leerkrachten van het Boven-Surinamegebied overgebracht”, zegt Harriette Gargonius, hoofd Vervoer van Minowc.

"De schooldeuren in het binnenland gaan altijd later open", vertelt Egbertus Eersteling, voormalig hoofd Bureau Onderwijs Binnenland (BOB), over de gangbare praktijk. "Het was ons nooit gelukt om op 26 september volgens planning te beginnen de onderwijsgevenden over te brengen naar hun diverse werklocaties in het binnenland."

Het BOB is een afdeling van Minowc die het onderwijsproces in het achterland coördineert en begeleidt. Eersteling heeft het BOB een kwart eeuw geleid. "We waren altijd achter met betalingen aan vervoerders en er werd toen ook geen rekening gehouden met de planning van de vliegmaatschappijen. Hierdoor waren we nooit op schema."

Voor het eerst

Maar nu blijkt het dan eindelijk wel te lukken. "Ik maak het voor het eerst mee in de tweeëntwintig jaren dat ik voor de klas sta en dat alle eenentwintig scholen in het Boven-Surinamegebied tegelijk met die van Paramaribo aanvangen", zegt Lucenda Schmidt verheugt. Zij is schoolleider van de EBGS-school te Botopasi. "Niets zal aan het ministerie te verwijten zijn als een school uit het gebied zijn deuren dichthoudt. Wij zijn al dagen van tevoren op onze posten." Volgens Schmidt moeten leerkrachten zelf hun woningen en erven schoonmaken en onderhouden. "Het schoolgebouw en terreinen wordt gedaan door het  onderhoudspersoneel."

De Rooms-katholieke J.A.M Willebrandschool te Pikin Slee telt driehonderdzestien leerlingen. Schoolleider Leandro Goedewacht en zijn zestien collega's zijn klaar ervoor en al zeven dagen in het dorp. Hij geeft sinds drie jaren leiding aan de school en maakt dit, net als Schmidt, voor het eerst mee. "De scholen van het binnenland hollen altijd achter de feiten aan, omdat wij later starten dan de scholen in het kustgebied en ook omdat de belevingswereld van de pupillen niet met elkaar te vergelijken zijn." Goedewacht zegt dat het ministerie goed werk heeft verricht en dat dit altijd het streven was van het Platform Schoolleiders Binnenland (PSB).

Ook Leandro Simson, woordvoerder van het PSB en tevens schoolleider van O.S. Godo, vindt dat het ministerie baanbrekend werk heeft verricht. Simson vermoedt dat de onderwijsgevenden in het achterland niet langer meer het gevoel zullen hebben een stiefmoederlijke behandeling te ontvangen. "Onze organisatie wordt gekend en beslissingen worden niet over onze hoofden genomen. Wij wonen en werken in de dorpen en als er iets moet gebeuren worden wij geraadpleegd."

Inbraken

De PSB-zegsman weet verder te melden dat er coronamaatregelen op de scholen toegepast worden, zoals vijftien leerlingen in een leslokaal en dat leerlingen in aparte groepen de school bezoeken. Zowel Goedewacht als Simsom klaagt echter wel hoe zij hun woningen zijn komen aantreffen. Volgens Simson worden op deze manier onderwijsgevenden weggejaagd door de dorpelingen. "Onverlaten hebben flink huis gehouden in onze woningen toen wij met vakantie waren. Gascilinders en andere huishoudelijke spullen zijn weggedragen."

Goedewacht heeft hetzelfde ervaren te Pikin slee. Ook zijn er vernielingen verricht aan de sloten van de deuren. "Hoe moet dat mogelijk zijn terwijl de wachter op het terrein was?" vraagt hij zich in gemoede en retorisch af. Goedewacht pleit ervoor dat de school- en onderwijscomplexen omrasterd worden. "De dorpelingen zullen dan geen toegang meer hebben tot het terrein en de aanmeerplaats. Wij moeten soms op ons beurt wachten om te baden of de afwas te doen, terwijl die plek voor de onderwijzers bestemd is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina