Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We willen een industriestad in het binnenland’

‘We willen een industriestad in het binnenland’

11/10/2021 00:00 - Jason Pinas

Kapitein Espee Pinas (midden) met kalebas tijdens het plengoffer zondagochtend op het Plein van 10 oktober. Hij wordt daarin bijgestaan door andere traditionele gezagdragers.

Kapitein Espee Pinas (midden) met kalebas tijdens het plengoffer zondagochtend op het Plein van 10 oktober. Hij wordt daarin bijgestaan door andere traditionele gezagdragers. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - De strijd voor de marrongemeenschap is volgens Leo Atomang, voorzitter van de Stichting 10 oktober 1760, nog lang niet voorbij. Volgens hem moet er nog veel gebeuren voordat de ontwikkeling van de marrons echt opgang zal komen.

"Niet omdat 10 oktober nu een nationale feestdag is hebben we ons doel bereikt. En niet wanneer je mensen in het achterland blij maakt met een paar zakken rijst, is er sprake van ontwikkeling", zei Atoman gisteren na afloop van het jaarlijkse plengoffer op het Plein van 10 oktober aan journalisten.

Door de razende vierde corona golf was er geen uitbundige feest toegestaan. Maar de stichting had wel de ruimte om de rituelen uit te voeren. Traditionele gezagsdragers onder wie kapitein Espee Pinas hebben een smeekbede aan de voorouders en de obia's gehouden. Het feit dat een marron nu vicepresident van het land is, is volgens Atoman ook niet het uiteindelijke doel.

"We moeten onze cultuur omzetten in productie. We moeten doorgaan totdat we een industriestad in het binnenland krijgen. Dan kunnen onze kinderen daar op de universiteit gaan en ook goede gezondheidszorg genieten in hun eigen omgeving. Dan mi kan taki dati un doro", legt de voorzitter uit. Op dit moment is er volgens hem een grote achterstand in het binnenland.

Vooral de torenhoge prijzen voor met name voedingsmiddelen stuiten hem tegen de borst. "Als je SRD 100 moet betalen voor een kip in de stad kost het SRD 250 in het binnenland." Atoman zegt dat vicepresident Ronnie Brunswijk in het verleden de stichting altijd heeft ondersteund. De organisatie wil daarom spoedig bij de regering aankloppen voor ondersteuning. Het belangrijkste wat de stichting wil aanpakken is de bewustwording van de marrons landelijk. Dit is tot nog toe niet opgang gekomen door gebrek aan financiёn. Indien de organisatie nu de ondersteuning wel krijgt vanuit de overheid is Atoman ervan overtuigd dat de zaken die de stichting wil realiseren binnen niet al te lange tijd een feit kunnen zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina