Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Collectief op de bres tegen vaccinatiedwang

Collectief op de bres tegen vaccinatiedwang

12/10/2021 12:39 - Donovan Mijnals

Steve Meye voert het woord tijdens de demonstratie dinsdagochtend op het Onafhankelijkheidsplein. 'Mijn lichaam, mijn keus' is de visie van de groep die zich verzet tegen de 'dwang' om te vaccineren.

Steve Meye voert het woord tijdens de demonstratie dinsdagochtend op het Onafhankelijkheidsplein. 'Mijn lichaam, mijn keus' is de visie van de groep die zich verzet tegen de 'dwang' om te vaccineren. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het is allemaal een gemoedelijk schouwspel aan het begin van het protest dat dinsdagmorgen tien uur begon op het Onafhankelijkheidsplein. Vakbonden, kerken, politieke figuren en anderen sloegen de handen ineen om zich hoofdzakelijk uit te spreken over vaccinatiedwang. Deel van het tafereel waren borden met verschillende leuzen die nadrukkelijk verwezen naar het zelfbeschikkingsrecht: "Mijn lichaam, mijn keus!" Het geheel wordt gecompleteerd met op de achtergrond muziek van Bob Marley: 'So Much Things to Say'. Toepasselijk.

Wanneer de activiteit van start gaat, doet geestelijke Frank Nahar de aftrap. "Gado, Yu srefi no e kon na a vrije wil fu wi, dan no wan enkri libisma abi a leti fu du so. (God, niet eens U komt aan onze vrije wil, dan heeft geen enkel mens het recht dat te doen)", stelt hij. Zijn woorden worden met luid gejuich ontvangen.

Collega Steven Reyme gaat op vrijwel dezelfde toon verder: "Dwang brengt me terug naar de tijd van slavernij", benadrukt hij. "Ik ben niet tegen gevaccineerden, maar als ik dat niet wil, laat me met rust", vindt hij. De geestelijke, die tevens de leider is van politieke partij Alternatief 2020, benadrukte dat het volk de huidige regering daar heeft gezet en die ook weer kan verwijderen als de burgerij zich daartoe gedwongen ziet. "Yu e kweki wan woron nownowde, ma no meki a tron wan aboma", waarschuwde hij.

De sprekers lieten ook een waarschuwend geluid horen jegens bedrijven die hun werknemers tot vaccinatie dwingen. Onder meer Fernandes heeft in de afgelopen tijd laten doorschemeren dat er maatregelen zullen volgen tegen niet-gevaccineerde arbeiders. "Indien zo verder, zullen we geen Fernandesbrood en soft meer kopen", klonk het. Volgens Steve Meye moet het duidelijk zijn dat de regering in dienst staat van het volk en niet andersom. "Yu sabi san na wan minister: wan bediende! Efu wi e poti wan regering, zijn zij onze bediendes."

Er waren ook sprekers die een alternatief licht schenen op de wereldwijde coronasituatie. Zo beweerde vakbondsman en politicus Ronald Hooghart dat de ziekte al langer dan 45 jaar in de maak is, met de bedoeling de bevolking uit te dunnen. Daarnaast zei hij dat het aanbrengen van het wattenstaafje in de neus bij het swabben voor trauma's zorgt. "We zullen het effect daarvan binnen een paar jaar zien", zei hij.

Abop-topper Edward Belfort verzekerde zelfs dat er een medicijn is tegen corona: Ivermectine. "Binnen vijf dagen ben je beter als je het gebruikt, Waarom laat Ramadhin (minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, ... red.) dat niet halen?" vroeg hij. Het antwoord op die vraag kreeg hij terstond toegeroepen vanuit het publiek: "Duivels, ze zijn allemaal duivels!"

Volgens verschillende sprekers is er een wet in de maak die het legaal moet maken niet-gevaccineerden te discrimineren. NDP-fractieleider Rabin Parmessar, ook één van de sprekers, verzekerde het publiek van ongeveer driehonderd man dat zijn fractie tegen zal stemmen. Hij verwacht daarbij de steun van de BEP van Ronny Asabina en van Abopper Edward Belfort.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina