Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Burgerschapszin moet in curriculum’

‘Burgerschapszin moet in curriculum’

13/10/2021 01:35 - Ivan Cairo

Volgens Buitenlandse Zakenminister Albert Ramdin is een drastische mentaliteitsombuiging van de Surinaamse bevolking noodzakelijk.

Volgens Buitenlandse Zakenminister Albert Ramdin is een drastische mentaliteitsombuiging van de Surinaamse bevolking noodzakelijk. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Surinaamse samenleving dreigt uit elkaar te vallen als geen gerichte acties ondernomen worden om dat proces te stoppen. Volgens minister Albert Ramdin is het degeneratieproces al ingezet, maar het is nog om te keren. Het bijbrengen van burgerschapszin via het onderwijs ziet hij als belangrijkste wapen in deze strijd. Normen en waarden moeten terug, maar ook respect voor de Surinaamse vlag. “Er wordt zoveel afgegeven op elkaar dat het bijna erop lijkt dat we geen Surinamers onder elkaar zijn. Dat stoort mij enorm”, verzucht de bewindsman. Discussies en beargumentering van standpunten moet weer op een fatsoenlijke manier gebeuren.

Ramdin zegt een trend te zien ontwikkelen waarbij de tolerantie van politieke en etnische groepen ten opzichte van elkaar schijnt af te brokkelen. Daar moet onmiddellijk een halt aan worden toegeroepen voordat de schade aan de samenleving onomkeerbaar wordt. Afgelopen vrijdag heeft hij onder de aandacht van onderwijsminister Marie Levens gebracht om na te gaan hoe burgereducatie in het curriculum kan worden opgenomen. "Burgerschapszin moet onderdeel worden van het curriculum, op alle niveaus, omdat je daar die waarden en normen krijgt om onderdeel te zijn van de samenleving, om een goede, verantwoordelijke burger te zijn", aldus de bewindsman.

Er is volgens hem te veel egoïsme, individualisme, maar vooral negativiteit onder de bevolking. Het land heeft behoefte aan positiviteit. De Surinaamse samenleving moet weer vertrouwen krijgen in zichzelf op de eerste plaats, maar ook de normen en waarden die een samenleving moeten onderbouwen om vooruit te gaan omarmen en versterken. "Dat kan alleen door gericht educatie te geven. Civic education moet er zijn vanaf de lagere school tot de universiteit". Minister Ramdin vindt het onvoorstelbaar dat er momenteel een situatie heerst waarbij eerlijk zijn, niet de norm is maar de uitzondering. Het wordt als een negatieve deugd gezien. Hij constateert dat wanneer iemand eerlijk is er grote vraagtekens worden geplaatst of dat werkelijk zo is. "Dat is het ergste wat je in een samenleving kan hebben."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina