Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coalitie en Oppositie weer niet eens met nieuwe EBS-tarieven

Coalitie en Oppositie weer niet eens met nieuwe EBS-tarieven

13/10/2021 06:02 - Wilfred Leeuwin

Assembleelid Rabin Parmessar zegt dat de regering met de nieuwe tarievenstructuur de bevolking wil laten opdraaien voor onrechtmatige kosten die de EBS maakt.

Assembleelid Rabin Parmessar zegt dat de regering met de nieuwe tarievenstructuur de bevolking wil laten opdraaien voor onrechtmatige kosten die de EBS maakt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De coalitie en de oppositie zijn het weer niet eens met de nieuwe tarievenstructuur van de EBS. Deze werd dinsdag gepresenteerd aan het parlement. De fractieleiders van de VHP Asiskumar Gajadien en die van de NDP, Rabin Parmessar, vinden de tarieven niet alleen onacceptabel, maar ook niet realistisch ten opzichte van de werkelijke cijfers. Met de nieuwe structuur wil de regering volgens hen de samenleving nodeloos SRD 1 miljard armer maken en laten ophoesten voor onrechtmatige kosten die de EBS maakt. Volgens de parlementariërs, die beiden goed bekend zijn met het staatsbedrijf – Parmessar nog wel als ex-directeur – klopt er niets van dat de EBS in financiële problemen zit.

Zij hebben met cijfers uit een rapport van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) aangetoond dat de EBS voldoende geld genereert, maar in het berekenen van de kostprijs onrealistische cijfers heeft aangegeven. Terwijl de kostprijs op 0,09 US dollar uitkomt, wordt door de regering en de EBS een kostprijs opgegeven van tussen de 0,14 tot 0,17 US dollar. De inkomsten van de EBS blijken voor dit jaar alleen al heel hoog te zijn. Geschat wordt dat met de gunstige internationale prijsontwikkelingen een bedrag van 33 miljoen US dollar zal worden opgestreken. De inkomsten zijn volgens de parlementariërs zodanig dat er niet eens subsidie gegeven hoeft te worden en de productiesector bespaard kan worden van hoge investeringen die het weer zal moeten afwentelen op de burgerij.

"We moeten de samenleving beschermen", zegt Gajadien. U zoekt naar allerlei mogelijkheden om geld uit de zakken van de burgers te kloppen", verwijt Parmessar de regering. Hij en Gajadien stellen dat nu eens eindelijk alle documenten die worden gevraagd naar het parlement opgestuurd moeten worden. Gajadien vermoedt op basis van informatie uit het rapport van de EAS zelfs dat er sprake is van onregelmatigheden bij het bedrijf en eist dat er een onderzoek wordt ingesteld. "Als ik de documenten bekijk die ik van de minister heb gehad, twijfel ik eraan of dat de juiste zijn", zegt de VHP-fractieleider.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina