Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SWM-directeur Oosterling pleit voor dialoog

‘Ik ga mijn uiterste best doen dat mensen water krijgen’

15/10/2021 08:03 - Jason Pinas

De medewerkers van SWM op weg naar de president om hun grieven daar kenbaar te maken.

De medewerkers van SWM op weg naar de president om hun grieven daar kenbaar te maken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Dit heeft niets te maken met onwelwillend zijn naar het personeel. Maar als SWM kunnen we de eis van de bond nu niet inwilligen." Zo reageert directeur Marlon Oosterling van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij tegenover de Ware Tijd doelend op de actie van de werknemers.

Zijn personeel heeft donderdag het werk wederom neergelegd omdat er volgens 'bondsvoorzitter' Dwain Cairo nog geen duidelijkheid is over de overbruggingstoelage die zijn bestuur overeen zou zijn gekomen met de directie. Uit ontevredenheid hebben de werknemers daarom een petitie ingediend bij het kabinet van de president en aan parlementsvoorzitter Marinus Bee.

De trekker van de bond zei dat de regering binnen één dag met een oplossing moet komen. "We hebben de president duidelijk gemaakt dat we binnen 24 uur een oplossing willen", benadrukte Cairo. Indien dat niet gebeurt kan de actie worden verscherpt. Wat de verscherping precies zal inhouden, is niet gezegd maar gevreesd wordt dat de watertoevoer kan worden gestaakt. Oosterling meent dat de bondsvoorzitter de zaken niet helemaal juist overbrengt aan de gemeenschap. "Men brengt de zaak over alsof ik de toelage niet wil betalen, terwijl dat niet juist is. Dat vind ik niet zo prettig", merkt de directeur op. Hij legt uit dat het bestuur onder leiding van Cairo in eerste instantie een toelage van SRD 5.000 had voorgesteld. Echter, dat bedrag is bij de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname afgeraden omdat het te hoog was gegrepen. Bij die gesprekken heeft de Bemiddelingsraad SRD 2.500 geadviseerd. Echter, ook dit bedrag kan de SWM op dit moment niet dragen, stelt Oosterling. De directeur wijst erop dat de vorige bondsvoorzitter Rudi Baarh ook al een toelage was overeengekomen met de directie. Partijen hadden toen afgesproken dat een bedrag van SRD 2.500 zou worden uitgekeerd in vijf termijnen van SRD 500. "En dat hebben we ook betaald." De bondsman wilde zelf geen bedragen noemen.

Omdat Cairo blijft bij zijn standpunt, is dit vraagstuk vanuit de directie daarom op het bord van de regering gelegd. Oosterling: "De overheid heeft ons toen laten weten dat ze de overbruggingstoelage kunnen financieren, maar zij hebben voorgesteld dat we de toelage houden op SRD 1.000. Dus je begrijpt zelf ook wel dat de overheid in deze de richting geeft. We willen de arbeidsrust ook bewaren dus we hebben de regering wel gevraagd om de zaak nog eens te bekijken en op dat punt zijn we nu."

Oosterling benadrukt dat dit alles ook duidelijk is uitgelegd aan de medewerkers. De directeur onderstreept dat hij niet komt aan het stakingsrecht van het personeel, maar hij vindt wel dat er nog genoeg ruimte is voor dialoog zodat zaken op een rustige manier worden opgelost. "Het is een mensenrecht om mensen water te geven. Dus je moet zolang mogelijk blijven praten om de regering te overtuigen. Maar ik zou niet staken vooral omdat we in deze Covid-19-situatie ook veel water nodig hebben. Dan kan je het niet maken om alles nu plat te gooien. Ik heb dit voor het eerst meegemaakt. Ik ga mijn uiterste best doen dat mensen water krijgen."

Oosterling benadrukt dat het personeel van de SWM heel hard werkt en gunt ze als directeur daarom ook een goede betaling. "Maar we moeten realistisch blijven. Iedereen heeft het moeilijk." Hij onderstreept dat zijn bedrijf nog steeds met een koers van 7,52 voor de US dollar werkt. "We maken het water voor SRD 19 per kuub en we verkopen het voor SRD 2 per kuub. Je weet dan dat we een serieus probleem hebben. Dan moet de bond geen gouden ballonnen komen eisen." Oosterling merkt op dat de regering bezig is met de tariefaanpassingen die moeten komen maar die zijn nog niet rond. "Dat is des regering en daar heb ik alle begrip en respect voor." Hij hoopt dat de bond niet overgaat tot verscherping maar ervoor kiest om in dialoog te blijven over dit vraagstuk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina