Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kromosoeto vraagt om vrijlating in zijn laatste woord

‘Het verbaast me dat ik op basis van een e-mail bestempeld ben als brein’

15/10/2021 15:02 - Wilfred Leeuwin

Kromosoeto vraagt om vrijlating in zijn laatste woord

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ginmardo Kromosoeto, voormalig directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), heeft vrijdag in de geruchtmakende zaak van de Centrale Bank van Suriname, de rechter gevraagd hem in vrijheid te stellen. De gewezen bankier zegt onschuldig te zijn. Hij vindt het onvoorstelbaar dat hij aangemerkt wordt als de bedenker van een strafbaar feit op basis van een e-mail, die hij heeft gestuurd met een advies over het aankopen van panden voor de staat.

"Mevrouw de rechter ik geloof in mijn onschuld. Ik ben onschuldig en vraag u mij in vrijheid te stellen. Sinds ik in de gelegenheid ben geweest om een bijdrage te leveren aan het bestuurlijke van het land heb ik deze vol trots mogen uitvoeren. Het is daarom dat ik de opdrachten van de staat Suriname zo goed en zo snel mogelijk heb uitgevoerd", zei Kromosoeto.

Hij maakte bij zijn laatste woord een kalme indruk en vroeg de rechter hem niet alleen vanwege zijn onschuld maar ook om zijn gezin en familie in vrijheid te stellen. "De naam Kromosoeto is ernstig geschaad en ik zal mij zonder meer inzetten om dit te herstellen. Mevrouw de rechter, vandaag is het 429 dagen geleden dat ik door de staat van mijn vrijheid werd ontnomen." Kromosoeto spreekt van een 'periode van verdriet' voor zijn gezin, familie, vrienden en geliefden. "Als ze mij zullen vragen hoe het leven in het cellenhuis, zal mijn advies zijn om daar nooit te belanden."

Daling grondstofprijzen

Volgens Kromosoeto is het geen geheim dat de staat door de daling van de grondstofprijzen in financieel moeilijk vaarwater is terecht gekomen en dat daardoor steeds gezocht is naar oplossingen. Ter ondersteuning van een van de oplossingsmodellen is hem gevraagd een bijdrage te leveren. "Die bijdrage heb ik ook geleverd en verwoord in een advies dat ik heb gemaild. In die mail is niets anders aangegeven dan een advies. En het verbaast mij dat tot op heden deze e-mail aanleiding is geweest om mij als brein, de bedenker, te bestempelen en daardoor mij van mijn vrijheid te ontnemen."

Met zijn laatste woord is de zaak tegen Kromosoeto aan zijn eind. De rechter zal op 22 december uitspraak doen over de strafeis. Openbare aanklager Cynthia Klein heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen de ex-SPSB-directeur, met aftrek van zijn voorarrest. Klein vordert ook een boete van SRD 150.000 of twaalf maanden hechtenis.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina