Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Feestjes en evenementen die voldoen aan Covid-protocollen gedoogd'

'Feestjes en evenementen die voldoen aan Covid-protocollen gedoogd'

16/10/2021 17:57 - Valerie Fris

Bryan Muntslag (r) tijdens de persconferentie vorig jaar met de autoriteiten. Naast hem regeringswoordvoerder Alven Roosveld.

Bryan Muntslag (r) tijdens de persconferentie vorig jaar met de autoriteiten. Naast hem regeringswoordvoerder Alven Roosveld. Foto: CDS  

PARAMARIBO - “Ik hoor vanuit verschillende hoeken dat het stil is rond het platform en dat we niets doen, maar dat is niet waar. We hebben wel gewerkt en protocollen ontwikkeld maar de besmettingscijfers laten activiteiten gewoon niet toe.” Dit zegt Bryan Muntslag, voorzitter van het Platform ter Bevordering van Entertainment, Cultuur en Kunst in Suriname. “Als we kijken naar de besmettingscijfers vanaf januari dan zijn die steeds boven de 40 tot 50 procent geweest. Je snapt dus dat het niet lukt.”

Het is daarom bijvoorbeeld niet mogelijk om met een grote muziekband op een podium te staan met meer dan honderd mensen in het publiek op het Onafhankelijkheidsplein. "Dan gaat de politie wel optreden", benadrukt Muntslag. Hij wijst erop dat het platform alle voorbereidingen treft zodat direct begonnen kan worden wanneer bij daling van de besmettingscijfers de overheid groen licht geeft.

Muntslag verklaart dat het ministerie van Volksgezondheid als voorwaarde heeft gesteld dat de entertainmentsector pas weer kan draaien, als er sprake is van een daling van de besmettingscijfers tot onder de 20 procent. In december 2020 lieten vertegenwoordigers van de entertainment-, kunst- en cultuurwereld zich bezorgd uit over het drastisch kelderen van hun inkomsten vanwege de vele lockdowns. De overheid werd verweten niet consequent te handelen als het ging om welke activiteiten wel mochten en welke niet.

"Ik hoor vanuit verschillende hoeken dat het stil is rond het platform en dat we niets doen, maar dat is niet waar. We hebben wel gewerkt en protocollen ontwikkeld maar de besmettingscijfers laten activiteiten gewoon niet toe. Als we kijken naar de besmettingscijfers vanaf januari dan zijn die steeds boven de 40 tot 50 procent geweest. Je snapt dus dat het niet lukt", aldus Muntslag.

Brede sector

Het platform is in overleg gegaan met het Covid-19 Crisismanagementteam om een oplossing te vinden, waarbij zijn organisatie outdoorprotocollen ontwikkelde die werden goedgekeurd. "Maar vrijwel meteen daarna kwamen er weer restricties en lockdowns vanwege het oplopende aantal Covid-19-besmettingen", jammert Muntslag. Ongeveer drie maanden geleden zijn indoorprotocollen ontwikkeld voor casino's, feestjes en evenementen met minder dan vijftig personen. "Wij hebben het niet alleen over feestjes maar bijvoorbeeld ook over bedrijven die hun producten willen promoten of presentaties hebben", verduidelijkt Muntslag.

De voorzitter stelt dat het ontwikkelen van de protocollen niet gemakkelijk was omdat het om een brede sector gaat. "Artiesten zijn niet alleen de zangers, maar ook de muzikanten, toneelspelers, goochelaars. Verder zijn de randindustrieën zoals de catering- en feestverlichtingsbedrijven en decor meegenomen." In de entertainmentprotocollen staat onder meer hoe er moet worden gecaterd en hoeveel mensen mogen optreden in een band.

De protocollen zijn onder voorbehoud goedgekeurd door de autoriteiten. "Helaas zijn ze nog niet officieel afgekondigd ondanks dat we een brief hebben ontvangen, maar dat komt vanwege de voorwaarde waaronder wij de goedkeuring hebben ontvangen", legt Muntslag uit, doelend op de hoge besmettingspercentages en -aantallen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina