Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Die jongen was onze guard’

Beresterke Erick Declerq overleden

18/10/2021 19:02 - Stan Herewood

Erick DeClerq.

Erick DeClerq.  

PARAMARIBO - Erick Declerq heeft als worstelaar en judoka vele lauweren geoogst en belangrijke hoofdprijzen gewonnen, zoals nationaal worstelkampioen van Suriname. Hij overleed 13 oktober op 75-jarige leeftijd in Nederland, tien dagen nadat zijn 41-jarige dochter Afra hem voorging. Woensdag wordt hij gecremeerd in Almere.

Declercq komt uit de generatie van Jhinkoe-Rai Ambikapersad en Nini Harpal en staat in Suriname bekend als een niets ontziende vechter die zijn tegenstander hoe dan ook op de rug kreeg. Winnen van Harpal in zijn gloriejaren was niet voor eenieder weggelegd, maar Declercq doorbrak de taboe.

In de gloriejaren van de worstelsport vocht hij ook tegen de Nederlandse topper Wim Ruska. Het gevecht in Paramaribo draaide uit op een remise. Voor Anton Geesink, een andere topsporter van Nederland, die samen met Ruska was afgereisd, fungeerde hij als sparringpartner. 

Veelzijdig

Winston Currie, die dichtbij de judosport heeft gestaan, brengt in herinnering dat Declerq het heeft klaargespeeld winnaar te worden in alle categorieën van judo. Hij was ook keeper van het toenmalige waterpoloteam van de zwemvereniging Neptunes. Schoonspringwedstrijden waren voor hem bekend terrein. Hij pakte ook daar prijzen. In de beginjaren van Parima heeft hij vaker meegedaan aan zwemwedstrijden.

Declerq sloeg zijn vleugels uit en was succesvol op de atletiekonderdelen discuswerpen en kogelstoten. In zijn staat van dienst nam hij mee het bodybuildingkampioenschap en het lopend afleggen van de afstand Paramaribo-Nickerie. In het 'Groot Sportfotoboek' van Guno Hoen is een bladzijde gewijd aan foto's over deze glorieuze sportman. 

'Onze guard'

Oscar Braaf, die tijdens de Koninkrijksspelen in 1968 furore heeft gemaakt door goud te winnen op de 100 meter rugslag, typeert Declerq als een inspirator in de club Neptunes die veel prijzen tijdens de nationale kampioenschappen in de wacht sleepte. "Die jongen was, zou je kunnen zeggen, onze guard", haalt hij het verleden op. "Je moest ons schuin aankijken en Eric vroeg: 'San yu e luku den boy? Fasi den dan yu o si san o pasa'. Het was toen meteen stil in de groep die een loopje met ons wilde nemen. Geen haar op ons hoofd mocht worden gekrenkt", zegt Braaf met voldoening. "Erick was sterk en dwong respect af. Zo sterk dat hij een Volkswagen van de grond tilde." Wat dat betreft was hij een bijzonder mens.

Braaf groeide samen met DeClerq op, op Jacobusrust, allernaast Parima. Het was een woonconcentratie van bekende sportfamilies. Een gedreven buurtgroep die zich ontwikkelde en uitblonk in verschillende takken van sport. Freddy Alvares, Fred Glans en Erick Declercq waren de voortrekkers. "Erick was een sporter die zich in verschillende onderdelen heeft doen kennen. Het zou daarom jammer zijn als sporthelden zoals Erick in de vergetelheid zouden raken", maakt Braaf zich zorgen.

Erick Declerq

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina