Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voorbereiding

COMMENTAAR: Voorbereiding

18/10/2021 12:00

COMMENTAAR: Voorbereiding

 

VOOR EEN GOEDE voorbereiding van sportteams en individuele sporters is belangrijk dat zij voldoende informatie hebben over de tegenstander(s). Op die manier kan een goede strategie worden uitgezet om het best mogelijke resultaat te behalen. Gelet op de ervaringen mag de voorzichtige conclusie worden getrokken dat het hieraan nogal schort. In antwoord op vragen van journalisten zeggen coaches of sporters vaak dat zij weinig of niets weten van de sterkte van de tegenstander. Toch beweren coaches vaak dat hun team of pupil zich goed heeft voorbereid.

Echter, achteraf blijkt dat nattevingerwerk of wel gissen te zijn geweest en is het resultaat teleurstellend. Coaches of sporters komen vervolgens met vaak gezochte argumenten om de uitslag goed te praten. Na decennia gerommel wordt het tijd om op te houden met deze amateuristische opstelling. Verliezen is geen schande, maar verliezen terwijl het beter gekund had, bijvoorbeeld door een betere voorbereiding, mag de verantwoordelijken wel worden aangerekend.

Het besef is er dat het niet altijd eenvoudig is de juiste informatie boven tafel te krijgen, maar er zijn toch voldoende mogelijkheden. In de sportwereld is het gebruik dat bonden of verenigingen hun coaches afvaardigen om wedstrijden te bekijken van een (vermoedelijke) tegenstander en op basis van de bevindingen een strategie uitstippelen. Maar de organisaties moeten zich ook inspannen om aan beeldmateriaal te komen. Het zal natuurlijk wat kosten, maar als men positief resultaat wil, zal daar ook wat tegenover moeten worden gesteld. Trouwens, het hoeft niet altijd om geld te gaan. Bonden en verenigingen kunnen bijvoorbeeld netwerken opzetten. Dat biedt de mogelijkheid om met buitenlandse relaties gegevens uit te wisselen. Een hulpmiddel is in sommige gevallen het internet.

Coaches moeten ook meer op hun strepen gaan staan en misschien zaken zelfs principieel stellen, want bestuurders moeten beseffen dat zonder (basis)voorzieningen resultaat zal uitblijven. Coaches moeten geen coach zijn om de status die dat met zich meebrengt of om de financiële vergoeding of buitenlandse reis. Er zullen natuurlijk coaches zijn die met de spreekwoordelijke vuist op tafel slaan, maar een enkeling is een drenkeling. Het is eens tijd dat coaches zich solidair naar elkaar toe opstellen en de clubs, bonden en bestuurders dwingen om hen en de sport serieus te nemen.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina