Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Emmastraat vernoemd naar Olton Willem van Genderen

Emmastraat vernoemd naar Olton Willem van Genderen

18/10/2021 17:04 - (Bewerkt persbericht)

Emmastraat vernoemd naar Olton Willem van Genderen

Foto: CDS  

ALBINA - De Emmastraat in de oostelijke grensstad Albina heet nu Olton Willem van Genderen Boulevard. Van Genderen heeft uiteenlopende leidinggevende en coördinerende functies in de vakbeweging en politiek vervuld. Hij was ook één van de hoofdrolspelers bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid in 1975. Op zijn 100ste geboorte dag, 17 oktober, is de naam van de politicus vereeuwigd in zijn geboorteplaats.

Bij de ceromonie wees staatsadviseur en voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, op de verdiensten van Van Genderen. "Hij is een grote leider geweest in de historie van de NPS, maar vooral van Suriname en een bruggenbouwer die mensen bij elkaar kon brengen", laat Rusland optekenen door de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Ema1

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die mede het straatnaambord onthulde, zegt dat hij veel geleerd heeft van "Da Djende". Da staat voor leermeester oftewel goeroe in het Aucaans en Djende betekent mooi. "Olton van Genderen heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor de ontwikkeling van het district Marowijne. Hij had een bijzondere plek in de harten van de marrons. Van Moengo tot Diitabiki, hij was overal geliefd", memoreert de vicepresident hem. Ook tijdens de Binnenlandse Oorlog ging 'Da Djende' door met sociaal en liefdadigheidswerk in het district Marowijne.

Van Genderen was in de periode 1967-1969 parlementsvoorzitter en tussen 1969 en 1973 fractieleider van de NPS. In 1973 werd hij minister van Districtsbestuur en Decentralisatie en in 1977 minister van Binnenlandse Zaken en Districtsbestuur. In de periode 1973-1980 was hij behalve minister ook vicepremier.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina