Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sewdien wil been stijf houden voor Guyanese vissers

Sewdien wil been stijf houden voor Guyanese vissers

18/10/2021 21:01 - Van onze redactie

Sewdien wil been stijf houden voor Guyanese vissers

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Ik hou mijn been stijf, met de wet in handen, dat het niet zo makkelijk zal zijn om vergunningen te geven aan vissers uit Guyana om hier te komen vissen.” Die onthulling deed minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij vrijdag bij de viering van de Wereldvoedseldag op zijn ministerie.

Tijdens het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi in augustus aan Guyana waren de twee landen nog overeengekomen dat beide zullen werken aan het verstrekken van 150 vergunningen aan Guyanese vissers voor Surinaamse wateren. Sewdien schijnt hierop terug te willen komen. "Diplomatiek zijn ze bezig", erkende hij over de Guyanezen. "Je ziet ook op het veld wat stootkracht ontstaan onder de vissers, soms gesteund door de politiek daar. Dat zij ons bijna op de knieën willen krijgen om hier te vissen, maar wij, samen met de sector, houden onze benen stijf. Wij gaan niet zo makkelijk toegeven."

Nadat bij terugkeer van de regeringsdelegatie de plannen uiteen waren gezet, is de totale visserijsector in het geweer gekomen. De uitleg dat het gaat om boten die al in Surinaamse wateren vissen op licentie van tussenpersonen die hiervoor bloedgeld vragen, vond geen weerklank bij de sector. De ommezwaai nu van Sewdien stelt het Visserscollectief nog niet op haar gemak. Voorzitter Mohamed Hoesein ziet het wel als een stap in de goede richting, maar wacht op een verklaring van de president. Immers, het staatshoofd was leider van de delegatie die met de Guyanezen heeft overlegd. "We kijken de kat uit de boom en blijven alert."

De minister betoogde dat er in de regio nog maar weinig goede visgronden zijn. Suriname moet daarom zuinig zijn op zijn visgronden. "Visserij is een issue", aldus Sewdien. "Wij zien reeds overbevissing plaatsvinden bij een paar landen. Het is niet zomaar dat Guyana zoveel druk op Suriname uitoefent om vissers toe te laten in onze wateren." Eerder had de bewindsman tegenover Radio ABC gezegd dat Suriname geen enkele belofte heeft gedaan. "We kunnen altijd zeggen dat wij een bepaalde zaak zullen bekijken, maar in diplomatieke zin weten wij nog niet of het uitgevoerd zal of kan worden."

Op 19 augustus werd naar aanleiding van het presidentiële bezoek een gezamenlijke verklaring uitgegeven: "De presidenten bediscussieerden de uitgifte van SK-visserijlicenties aan Guyanees vissersvolk en kwamen overeen dat beide verantwoordelijke ministers zullen werken aan de uitgifte van licenties in die categorie per 1 januari 2022, rekening houdend met de bestaande quota in Suriname."

Op de radio wierp de bewindsman op dat het niet makkelijk is vergunning te geven aan buitenlanders. Zij zouden in Suriname moeten zijn geregistreerd, jaarlijks een vrij van belasting indienen en hun boot in het scheepvaartregister moeten registreren. Verder moeten de boten in Suriname worden gekeurd en moet de vis verplicht in Suriname worden afgezet. Sewdien denkt niet dat de Guyanezen daarin kunnen voorzien.

Ondertussen maken vissers in Guyana zich op om vanaf het nieuwe jaar legaal in Surinaamse wateren te mogen vissen. Er zijn al 150 boten geselecteerd om onder de afspraken aan de slag te gaan. Overigens, uit Guyanese publicaties blijkt dat de sector daar bij haar staatshoofd had gevraagd de mogelijkheid te bekijken om vijftig boten toe te laten. Echter, president Irfaan Ali verdrievoudigde dat aantal naar 150.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina