Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autar wil bewustwording over lupus vergroten

Autar wil bewustwording over lupus vergroten

19/10/2021 19:19

Dit billboard van Andjenadebie Autar staat aan de Wilhelminastraat.

Dit billboard van Andjenadebie Autar staat aan de Wilhelminastraat. Foto: collectie Andjenadebie Autar  

PARAMARIBO - Voor Andjenadebie Autar is het belangrijk dat in Suriname de bewustwording wordt vergroot over de ziekte lupus. Ze wil een inspiratie zijn voor anderen die ermee leven en hen laten weten dat ze er niet alleen voor staan. "Ik laat mij niet definiëren door mijn ziekte", vertelt de goedlachse en stralende Autar aan de Ware Tijd.

door Kevin Headley

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte, waarbij de afweer zich keert tegen de eigen cellen. Daardoor kan een persoon overal in het lichaam ontstekingen krijgen. De oorzaak van lupus is nog onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat genen, hormonen, hevige stress, zonlicht en infecties een belangrijke rol kunnen spelen.

Tijdens haar vakantie in Suriname heeft Autar onlangs een grote billboard aan de Wilhelminastraat onthuld met een verwijzing naar haar website (https://www.andjenadebie.com/). Op dat platform heeft ze informatie en ook haar verhalen over de strijd tegen de ziekte lupus en hoe ze ermee omgaat.

Autar: "Aan mijn verschijning is niet of moeilijk te zien dat ik lupus heb. Ik ben best een bezige bij, waardoor je ook denkt dat je gewoon te maken hebt met iemand die een zee van energie heeft. Maar ik heb wel zwakke momenten waarmee ik heb leren omgaan." Bij de dertigplusser werd lupus vastgesteld in augustus 2006 toen ze 23 was.

Autar doet er alles aan om zich niet klein te laten krijgen door de slopende ziekte. Ze zorgt ervoor dat ze goed en gezond eet, voldoende beweegt, rust neemt en op tijd check-ups laat doen. "Lupus is geen doodvonnis, je hoeft niet lang te lijden wanneer het vroeg wordt ontdekt en je maatregelen kan treffen om de symptomen zo goed mogelijk te bestrijden. Maar het is geen makkelijk traject."

Autar, die al tal van positieve reacties heeft gehad, zegt dat een heleboel mensen pas na grondig onderzoek erachter kwamen dat ze lupus hadden. "Slechts een klein percentage personen krijgt deze ziekte. Artsen doe daarom niet direct onderzoek ernaar", vertelt ze. Hoewel ze op haar website haar ervaringen deelt, zegt Autar er direct bij dat de ervaring voor eenieder anders is, "want de ene lupus patiënt is de andere niet".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina