Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsgarantie voor leningen HPSG

Staatsgarantie voor betalingen te leveren stroom HPSG

22/10/2021 09:55 - Van onze redactie

De persconferentie in maart van dit jaar waarbij het Deense HPSG en de regering de plannen voor het opzetten van een waterstoffabriek in Suriname bekend maakten.

De persconferentie in maart van dit jaar waarbij het Deense HPSG en de regering de plannen voor het opzetten van een waterstoffabriek in Suriname bekend maakten. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Suriname zal een staatsgarantie afgeven aan de Deense Hybrid Power System Group (HPSG) voor betaling van de jaarlijks af te nemen 100 megawatt stroom. Deze staatsgarantie zal HPSG gebruiken om leningen aan te gaan, in verband met de op te zetten waterstoffabriek te Bredervoort in Commewijne. Deskundigen plaatsen in gesprek met de Ware Tijd vraagtekens bij de overeenkomst die minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen op 14 oktober aan De Nationale Assemblee heeft aangeboden, omdat het akkoord nadelig uitvalt voor het land.

HPSG is van plan om niet alleen honderd megawatt stroom per uur op te wekken uit waterstof, maar wil ook 220 megawatt zonne-energie en 399 megawatt windenergie per uur produceren. Suriname zal de eerste 25 jaar honderd megawatt energie afnemen. De overeenkomst werd voor Suriname ondertekend door Abiamofo en zijn collega's Armand Achaibersing (Financiën en Planning) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking). Voor HPSG tekende directeur Benny Falk.

Absurd

Deskundigen die de overeenkomst hebben ingekeken, staan perplex van de inhoud. Immers, Suriname zal garant staan voor een lening van naar schatting 1,2 miljard US dollar. Voorts is vastgelegd dat het land de elektriciteit zal afnemen voor 0,11 US dollar per kilowattuur. "Dat is absurd", luidt een reactie van een deskundige, die anoniem wenst te blijven. Hij rekent voor dat wanneer de staat inderdaad elektriciteit zal afnemen, de burger hiervoor duurder zal moeten betalen. De gemiddelde prijs per kilowattuur thermische energie van Staatsolie Power Company Suriname is 0,14 US dollar en van de EBS-centrale aan de Saramaccastraat 0,78 US dollar. Deze twee bedrijven leveren elk ongeveer vijftig megawatt per uur. De hydro-energie van de Afobaka-stuwdam kost 0,02 US dollar. Vanuit de waterkrachtencentrale wordt honderd megawatt getrokken. "Als je nu ook honderd megawatt tegen een prijs van 0,11 US dollar wordt getrokken zal dit zeker gevolgen hebben voor de kostprijs van de EBS", wordt de Ware Tijd voorgehouden.

Gemakkelijk geld

De krant wordt aangegeven dat gezien de looptijd van 25 jaar HPSG in die periode verzekerd is van ongeveer 2,4 miljard US dollar aan inkomsten, alleen al door de betalingen gedaan door de staat. "Dat is makkelijk verdiend geld", wordt geconcludeerd. Immers, er moet vanuit worden gegaan dat er veel meer inkomsten zullen zijn, aangezien de beschikbare capaciteit 719 megawatt per uur zal zijn zoals HPSG zelf aangaf.

Overigens, gelijk na de presentatie van de bedrijfsplannen midden maart, werd vanuit verschillende hoeken sceptisch gereageerd. Trouwens, het uitgangspunt van de investeerder om energie te verkopen in Frans-Guyana lijkt nu al averij op te lopen. Recent werd bekend dat in het buurland HDF Energy is begonnen met het opzetten van een waterstofcentrale die tweehonderd miljoen US dollar moet kosten. "Dat wil zeggen dat die markt kennelijk niet langer zal bestaan voor HPSG", wordt geredeneerd. Het is de vraag wat moet gebeuren met de overcapaciteit van Suriname.-.

NASCHRIFT: Eerder was de kop van dit artikel: 'Staatsgarantie voor leningen HPSG'. En de openingszin: Suriname zal een staatsgarantie afgeven voor leningen die de Deense Hybrid Power System Group (HPSG) zal plegen in verband met de op te zetten waterstoffabriek te Bredervoort in Commewijne.

Onze verontschuldigingen voor de onjuiste voorstelling van zaken die is ontstaan. De kritische kanttekeningen van onze bronnen, waar dit artikel om te doen is, blijven recht overeind.

Lees de maandageditie van onze krant voor een uitgebreid verslag

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina