Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw buurthuis Stiwewa biedt meer mogelijkheden voor omgeving

Nieuw buurthuis Stiwewa biedt meer mogelijkheden voor omgeving

25/10/2021 08:06 - Valerie Fris

Robby Berghout (m) en andere gasten brengen de toast uit bij de officiële opening van het buurthuis van Stiwewa.

Robby Berghout (m) en andere gasten brengen de toast uit bij de officiële opening van het buurthuis van Stiwewa. Foto: Robby Berghout  

PARAMARIBO - Met de ingebruikname van een nieuw gebouw kan Stiwewa, een buurtvereniging voor Wintiwai, Pontbuiten, Ephraïmzegen, Ramgoelamweg en omliggende wijken meer doen dan de afgelopen jaren mogelijk is geweest. Als gevolg van de Covid-19-maatregelen vond de oplevering pas eind september plaats en werd de officiële opening pas zaterdag verricht.

Maar vanaf de oplevering is er gebruikgemaakt van het pand. "Wij hebben de training economische versterking van vrouwen afgerond, maar ook onze jaarlijkse vakantieactiviteiten hebben wij in ons nieuwe gebouw afgesloten", vertelt Stiwewa-voorzitter Robby Berghout trots.

Het vakantieprogramma voor jeugdigen is dit jaar bescheiden geweest vanwege Covid-19. Voorgaande jaren konden gedurende de grote vakantie zeven dagen per week driehonderd tot vierhonderd kinderen worden opgevangen, maar dit jaar werd met slechts vijftig jongelingen gewerkt en moest worden volstaan met twee dagen per week van negen uur 's morgens tot en met twee uur 's middags.

Stiwewa is 43 jaar geleden opgericht als buurtorganisatie voor Wintiwai, maar heeft haar activiteiten uitgebreid naar omliggende wijken, waardoor veel meer mensen kunnen meedoen aan sociale-, educatieve- en sportactiviteiten. Daarvoor werkt de organisatie met ongeveer zeventig vrijwilligers van veertien tot en met tachtig jaar. Er zijn afdelingen voor jongeren, senioren en vrouwen.

De vereniging zal het buurthuis vooral gebruiken voor trainingen en conferenties, maar ook kleine feestjes kunnen er worden gehouden, waarbij de sociale afstand in verband met Covid-19 in acht zal worden genomen. De overige activiteiten gaan trouwens gewoon door. "Je kunt er bijbvoorbeeld tafeltennis spelen, sjoelbak en dammen. Wij zorgen ervoor dat het een veilige en nette plek blijft. Wij zullen geen ongeoorloofde situatie toestaan", onderstreept de voorzitter.

Het nieuwe buurthuis is volledig gesponsord door het bedrijf PPG, moedermaatschappij van verfbedrijf Varossieau en heeft ongeveer 82.000 US dollar gekost. Het pand is eigendom van Stiwewa. Er zal zo snel mogelijk worden gestart met het ommuren van het terrein en de aanschaf van dringend noodzakelijke inventaris.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina