Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commentaar: Misdadige politici

Commentaar: Misdadige politici

26/10/2021 12:00

Commentaar: Misdadige politici

 

BETROUWBAARHEID EN LOYALITEIT. Het zijn woorden die binnen de politiek heel vaak gebruikt worden. Zeker voor de verkiezingen. Partijen hebben de mond altijd vol van deze woorden wanneer ze naar partners en samenwerkingen zoeken net voor en na de verkiezingen. Zelden bedoelen ze echter dat de partij eerlijk, integer en vlekkeloos leiderschap moet laten zien.

Wat meestal bedoeld wordt is: geef me de garantie dat je in dit politiek 'huwelijk' blijft en de samenwerking gaande houdt. Dat is namelijk in ieders belang. Maar vergis u niet te denken dat 'ieders' ook landsbelang behelst…dat wordt meestal gezegd, maar niet bedoeld.

We zien in Suriname steeds minder integer en eerlijk leiderschap. En we zien dat steeds meer zaken gedoogd worden, in het belang van het in stand houden van dit politiek huwelijk. Zo zijn er verhalen en video's te over die bewijzen dat Abop-toppers zich weldegelijk hebben bemoeid met de occupatie in het Dalian ll-project. Opvallend is dat de leiding van de partij glashard ontkent dat dat het geval is.

Dat mag natuurlijk. Maar dat ontslaat de justitiële autoriteiten niet van de verantwoordelijkheid om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Het is je reinste klassenjustitie dat alleen diegene die dus geen politieke macht hebben opgepakt worden en voorgeleid worden en de toppers van wie bewijzen zijn dat ze wel degelijk een dikke vingen in de pap hebben, vrijuit gaan.

Met een gladgestreken gezicht in strijd met de waarheid zaken verkondigen is tot daaraantoe. Het allerergste echter is het gebruiken van burgers voor eigen politiek gewin om hen zogenaamd te helpen. En nu worden de mensen als criminelen verwijderd en ook nog gestigmatiseerd; de situatie die zich heeft afgespeeld bij het Dalian ll-project is in- en intriest.

In het regeerakkoord dat is ondertekend door de samenwerkende politieke partijen is versterking van de democratie, transparantie van bestuur en vooral dienend leiderschap beloofd. Daarnaast ook een ethische code voor ambtenaren en staatsdiensten. Het is dan ten hemel schreiend dat partijen dat gedeelte van het regeerakkoord compleet zijn vergeten.

Met veel woorden wordt een rookgordijn opgeworpen over wat er precies aan de hand is met het Dalian ll-project. En het lijkt alsof de ene partij binnen de regering belang heeft bij het niet geven van transparantie en zich verschuilt achter een justitieel onderzoek en de andere partij daar handig gebruik van maakt en met leugens en bedrog wegkomt.

De slachtoffers die vallen tussen deze twee uitersten zijn de mensen die hoop hadden, hoop op een nieuw begin. De harde tijd, de gebrekkige middelen, de slechte faciliteiten; het is allemaal van hun gezicht af te lezen. En dan ineens is er hoop- vals natuurlijk- maar desalniettemin hoop. En het blijft verkeerd om af te pakken wat niet van jouw is, of in te nemen waar je geen recht op hebt. Maar wat als…wat als… Het is ronduit misdadig dat politici van deze hoop misbruik hebben gemaakt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina