Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mentale gezondheid marrons krijgt aandacht MZ

Mentale gezondheid marrons krijgt aandacht MZ

26/10/2021 05:54 - Van onze redactie

Mentale gezondheid marrons krijgt aandacht MZ

 

PARAMARIBO - Een eerste mentale gezondheidsconferentie moet het bewustzijn onder marrons over hun eigen mentale gezondheid vergroten. Tijdens de virtuele meeting is in presentaties aandacht besteed aan onder meer hoe stress, angst, depressie en psychische aandoeningen worden ervaren door marrons, wat er op dit moment wordt gedaan voor deze bevolkingsgroep als die met deze problemen wordt geconfronteerd en wat er kan gebeuren als geen actie wordt ondernomen.

Het belang van nadenken over en aanpakken van de eigen mentale gezondheid binnen de marrongemeenschap werd aangehaald, zeker vanuit het gegeven dat deze groep vanaf de slavernij tot heden mentale toestanden heeft meegemaakt die haar bestaan en ontwikkeling hebben beïnvloed. De uitkomst van deze conferentie zal worden vervat in een rapport dat zal worden gedistribueerd door de Medische Zending (MZ).

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaf namens de regering de garantie dat de aanbevelingen uit deze conferentie zullen worden meegenomen in de bijstelling van het beleid. Zijn ministerie is bezig het Mental Health- en Suïcideplan te evalueren en bij te stellen. In 2022 moet er in Paramaribo een vervolgconferentie worden gehouden.

In de conferentie van zaterdagmiddag participeerden artsen, psychologen, leerkrachten, het traditioneel gezag, gedragsdeskundigen en andere gezondheidswerkers uit binnen-en buitenland. De inleidingen werden verzorgd door Stanley Konetimang, Linda Konetimang-Pansa en MZ-directeur Herman Jintie.

De organisatie lag in handen van Yeepi Foundation Calgary, Canada in nauwe samenwerking met MZ en met ondersteuning van Unicef. MZ en Yeepi Foundation kijken tevreden terug en spreken de hoop uit dat beleidsmakers zullen inspelen op wat is voortgekomen uit de conferentie bij het ontwikkelen van beleid voor deze doelgroep.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina