Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe school Marowijne opent perspectieven

Nieuwe school Marowijne opent perspectieven

27/10/2021 06:12 - Jason Pinas

Nieuwe school Marowijne opent perspectieven

Foto: Jason Pinas  

MOENGOTAPU - Het was dinsdag een en al blijdschap in Moengotapoe bij de opening van de eerste middelbareschool in Marowijne. Lachende gezichten, een daverend applaus bij de verschillende toespraken van regeringstoppers en opgewekt muziek van de politiekappel spraken boekdelen. “Mi breyti nanga a skoro disi. Ik heb zelf geen onderwijs genoten maar in mijn tijd kon je nog overleven zonder scholing. Nu gelden er echter andere regels. Suma no abi skoro papira no man libi”, zegt een van de aanwezigen aan de Ware Tijd.

President Santokhi ziet het realiseren van dit project als iets wat het vertrouwen terug moet brengen in de Surinaamse politiek. "Wij zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen", benadrukte het staatshoofd. Samen met Brunswijk kreeg hij een korte rondleiding in de lokalen waar ze beide de leerlingen even hebben toegesproken. Cynthia Masangi, directeur van de scholengemeenschap, benadrukt dat alle leerkrachten die les zullen geven op de nieuwe school bevoegd zijn om op dit niveau te doceren.

Kapitein Michel Poina van Moengotapoe en zijn collega Margriet Biswane van Alfonsdorp merkten op dat de kinderen van het district nu niet meer naar de stad hoeven af te reizen om hun studie voort te zetten. Biswane onderstreepte dat leerlingen die verder wilden studeren noodgedwongen lange afstanden moesten afleggen met alle gevolgen van dien. "Het onmogelijke is nu mogelijk geworden", aldus Biswane.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt dat de regering geen grappen maakt wanneer die zegt dat ze onderwijs in het achterland naar een hoger niveau zal brengen. De school kan voorlopig ongeveer 192 leerlingen opvangen omdat het alleen met de eerste klassen start. "Dit is nog niet dé school. Het wordt later uitgebreid." De bouw van de school wordt gefinancierd uit fondsen van de Islamitische Ontwikkelingsbank.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen