Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Levens: ‘Adekus, ga op zoek naar geld buiten de overheid’

Levens: ‘Adekus, ga op zoek naar geld buiten de overheid’

03/11/2021 16:02 - Wilfred Leeuwin

Levens: ‘Adekus, ga op zoek naar geld buiten de overheid’

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) aangemoedigd, assertief op zoek te gaan naar financiering van zijn budget en niet alleen afhankelijk te blijven van de overheid. Levens deelde dit mee tijdens de opening van het nieuwe collegejaar 2021-2022, bij de Diesrede maandag in de Centrumkerk.

De bewindsvrouw zegt evenwel dat de regering de universitiet zal blijven subsidiëren en ondersteunen. Zij heeft dit jaar zelfs een drastische verhoging gegeven om de stijgende operationele kosten aan te kunnen. Daarnaast is de studiefinancieringsfaciliteit weer beschikbaar, waardoor ook studenten hun bijdrage kunnen leveren in de kosten van de instelling. "Maar ik blijf het bestuur aanmoedigen om naast de collegegelden ook andere bronnen van inkomsten te overwegen", benadrukte Levens.

In een presentatie van het jaarverslag van het afgelopen collegejaar zegt Adekus-bestuursvoorzitter Shanti Venetiaan, dat er vrijwel altijd een tekort is op het budget van de universiteit. Dat was zeker het geval de afgelopen zes jaren. Zelfs de hoogte van het budget, dat door de regering via het parlement wordt goedgekeurd, is minder dan wat nodig is. In 2020 werd de begroting overigens pas bijna aan het eind van het collegejaar goedgekeurd.

De universiteit kent samen met het Intitute for Graduated Studies and Research (IGSR) in totaal zeven faculteiten. Er zijn 22 bacheloropleidingen actief waarbij niet elke opleiding met een nieuwe lichting van start gaat. Er draaien momenteel elf mastersopleidingen op de faculteiten, terwijl incidentiele mastersopleidingen op het IGSR in afrondende fase zijn.

Enorme belangstelling

Venetiaan presenteerde voor het nieuwe collegejaar de inschrijfcijfers, er blijkt zoals altijd een enorme belangstelling te bestaan voor de Juridische Faculteit. Het aantal inschrijvingen is gestegen van 172 vorig jaar naar tweehonderd dit jaar. Zoals vooraf vastgesteld kan de Medische Faculteit niet voldoen aan de grote belangstelling voor een medische studie. Er zijn net als het vorig jaar zestig inschrijvingen mogelijk terwijl het aantal belangstellenden 190 bedraagt. "U ziet dus hoeveel studenten wij moeten teleurstellen", zegt Venetiaan.

Voor de studie economie is er een lichte stijging van 92 naar 102. Ook bij de studie psychologie is er een zogenoemd numerus fixus van dertig studenten dat per jaar kan worden ingeschreven. Daarnaast is er en groeiende belangstelling voor de studierichtingen public administration en geowetenschappen. Venetiaan noemt het opmerkelijk dat er wel een verschuiving plaatsvindt naar meer belangstelling in technische studies.

Dit kan echter niet gezegd worden voor de studierichting agrarische productie. Vorig jaar waren er slechts negen inschrijvingen en dit jaar nog maar drie. Voor nieuwe studierichtingen, zoals Nederlands, is volgens Venetiaan het bewustzijn nog niet goed doorgedrongen bij studenten om de keus daarvoor te maken. "Het is een uitdaging voor ons als universiteit om dat goed uit te gaan leggen", zegt de bestuursvoorzitter. Volgens haar is er in de maatschappij een vergrijzing van academici met zulke opleidingen. In totaal hebben 2.946 studenten zich ingeschreven voor een bachelorsopleiding, 26 voor een mastersopleiding en 405 voor het schakeljaar.

Het afgelopen collegejaar heeft de universiteit over alle faculteiten 234 bachelors- en 147 mastersgeslaagden afgeleverd. Na twaalf jaar zijn eindelijk weer hoogleraren ofwel professoren benoemd. Het gaat om Monique Veira, Lydia Ori, Henri Ori en Christiaan Max Huisden. Het volgende jaar zullen nog enkele hoogleraren worden benoemd. Volgens de bestuursvoorzitter bevindt de universitiet zich midden in een "traject van kwaliteitsverbetering op verschillende niveaus".

Levens heeft de wetenschappers van de universiteit opgeroepen om nadrukkelijker een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen die gaande zijn in het land. Volgens haar is het Herstelplan van de regering "voer voor alle faculteiten, maar vooral voor de economen en sociale-wetenschappers". Zij verwacht dat de rol van de wetenschap bij de Covid-pandemie duidelijk moet blijken. Ook bij belangrijke rechtszaken en juridische vraagstukken zijn juridisch gefundeerde analyses welkom.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina