Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie verkent ondiep offshoregebied

Staatsolie werkt samen voor verkenning shallow offshore gebied

04/11/2021 20:01 - (Bewerkt persbericht)

Het schip BGP Prospector waarmee 3D seismisch onderzoek verricht wordt in het ondiepe-zeegebied van Suriname.

Het schip BGP Prospector waarmee 3D seismisch onderzoek verricht wordt in het ondiepe-zeegebied van Suriname. Foto: Staatsolie  

PARAMARIBO - In het ondiepe Surinaams zeegebied, de zogenoemde shallow offshore, is een 3D seismisch onderzoek gestart door een internationaal consortium. Er zal informatie worden verzameld over de locatie en kenmerken van geologische structuren onder de zeebodem. Hierdoor wordt het opsporen van olievoorkomens preciezer. Het consortium heeft medio oktober met Staatsolie hiervoor een contract ondertekend.

Het consortium bestaat uit het Chinese Bureau of Geophysical Prospecting (BGP Offshore), voor de data-verzameling, het Franse Compagnie Générale de Géophysique (CGG) voor de dataverwerking) en het Noors-Amerikaanse Tomlinson Geophysical Services (TGS), voor verkoop en marketing. De overeenkomst houdt in dat het consortium de seismische data mag vergaren en verkopen aan derden. Staatsolie ontvangt een deel uit de opbrengsten. Daarnaast blijft Staatsolie eigenaar van de data en mag deze ook gebruiken voor zijn exploratieactiviteiten.

Bij het onderzoek in de shallow offshore zal via seismiek, waarbij geluidsgolven gebruikt worden, de ondergrond driedimensionaal (3D) in kaart worden gebracht. De shallowoffshore is het zuidelijk deel van de offshore, 65 tot 180 kilometer van de kust met waterdiepten tussen 20 en 75 meter. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 22.000 vierkante kilometer. De eerste fase van het onderzoek beslaat 11.110 vierkante kilometer.

Momentum benutten

Het verzamelen en verwerken van de data zal ongeveer negen maanden duren. Afhankelijk van de resultaten en de belangstelling van de industrie, zal over de vervolgfasen worden besloten. Ook zal op basis van de data een volgende aanbestedingsronde voor blokken in het shallowoffshore worden gehouden.

Op dit moment zijn er veel diepwaterexploratie-activiteiten gaande in het Surinaams deel van het Guyanabekken waarin de vele olievondsten zijn gedaan (de 'Golden Lane'), met name in Blok 58. Gezien de grote interesse wil Staatsolie het momentum optimaal benutten en besloot een actievere rol te spelen in deshallowoffshore.

3d Seismisch OnderzoekHet gebied waarin het 3D seismisch onderzoek uitgevoerd wordt. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina