Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19 gaf Tolin Alexander meer tijd voor 'lange adem'-projecten

Covid-19 gaf Tolin Alexander meer tijd voor 'lange adem'-projecten

05/11/2021 15:52

Tolin Alexander (r) wil de orale overleveringen waarmee hij is opgegroeid vastleggen.

Tolin Alexander (r) wil de orale overleveringen waarmee hij is opgegroeid vastleggen. Foto: Facebook Tolin Alexander  

PARAMARIBO - De Covid-19-situatie heeft ervoor gezorgd dat theatermaker Tolin Alexander tijd kon stoppen in zaken waar hij normaliter vanwege drukte nauwelijks tijd voor had. “De situatie heeft dus wel voor deze positieve wending gezorgd”, zegt hij bedachtzaam. Eén van de projecten waar hij meer tijd voor kreeg zijn de orale overleveringen waar hij mee is opgegroeid.

door Kevin Headley

"Er zijn zoveel verhalen van de marrons. Ik wil bijvoorbeeld het Cotticagebied op een andere manier belichten. Niet alleen de verhalen over de verzetsstrijder Boni, maar ook over anderen van het gebied. Ik ben opgegroeid met vele orale vertellingen en het is belangrijk deze vertellingen op te schrijven. Daar ben ik nu research over aan het doen. Het is wel een werk van lange adem", vertelt de theatermaker. Hij voert nu gesprekken om een bijdrage te leveren aan het vastleggen van de marronvertellingen, omdat hij vindt dat dat veel te weinig is gebeurd.

Experiment

"Elk project zie ik als een experiment om met mensen te gaan werken. Soms heb ik al eerder kennis gemaakt met een bepaalde kunstvorm dat in het project wordt gebruikt, maar soms ga ik er gewoon blanco in." Ondanks er haast twee jaar geen theatervoorstellingen in Suriname zijn gehouden vanwege de Covid-19-pandemie is hij gewoon doorgegaan met zijn projecten. Weliswaar in aangepaste vorm. Hij heeft onder meer een kleine filmproductie gedaan met Marcel Pinas en hij heeft op afstand vorig jaar de theaterinstallatie 'Swart gat' gemaakt dat in Nederland is opgevoerd.

Swart Gat/G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ (Dunguu olo - katibo-ten) is een theatrale installatie over het Amsterdams slavernijverleden en de Marroncultuur uit Suriname. De installatie werd in de zomer van 2020 opgezet en geopend in het Plein Theater te midden van de wereldwijde coronarestricties en de Black Lives Matter-demonstraties. Dit jaar is de installatie onder dezelfde omstandigheden verder afgemaakt en in juni weer geopend in hetzelfde.

Residency

Aanvankelijk zou Alexander vorig jaar voor een residency in Amsterdam-Oost zijn. Helaas maakte corona een fysieke residency onmogelijk en moest hij het via internet doen. Met de versoepelingen van de maatregelen voor het reizen kon Alexander weer even eruit. Hij zit nu voor zes weken in Nederland onder meer voor het voeren van gesprekken voor een tweede film waaraan hij gaat werken met Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan. Met het duo maakte hij eerder de documentaire 'Stones Have Laws', een theatrale documentaire over de marrons, hun ontsnappingen aan slavernij en hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouwactiviteiten de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina