Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Deens onderzoek laat geen spaan heel van HPSG

Deens onderzoek laat geen spaan heel van HPSG

13/11/2021 12:41 - Van onze redactie

De persconferentie in maart van dit jaar waarbij het Deense HPSG en de regering de plannen voor het opzetten van een waterstoffabriek in Suriname bekend maakten.

De persconferentie in maart van dit jaar waarbij het Deense HPSG en de regering de plannen voor het opzetten van een waterstoffabriek in Suriname bekend maakten. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De Deense Hybrid Powers Systems Group (HPSG), die van plan is in Suriname een waterstofcentrale te bouwen, werpt in een onderzoek van het Deense onderzoeksblad Danwatch, gesteund door Ekstra Bladet, meer vragen op dan zij beantwoordt. In een zeer uitgebreid artikel, dat woensdag op de website van Danwatch verscheen, wordt geen spaan heel gelaten van de personen achter het bedrijf, noch hun zakelijke belangen.

In maart werd met Suriname een overeenkomst getekend, waarbij HPSG op plantage Breedervoort een waterstofcentrale zal opzetten. Suriname heeft zich met een staatsgarantie gecommitteerd voor de afname van 100 megawatt per jaar over een periode van 25 jaar. Er wordt gesproken over een revolutionaire groene energiecentrale. "Maar achter de groene façade gaan meesterbreinen, cryptische bedrijfsstructuren en failliete vastgoedbedrijven schuil", concluderen de onderzoekers.

Na grondig onderzoek wordt HPSG-directeur Benny Falk, die ook aanwezig was bij de ondertekening van de overeenkomst, weggezet als iemand die betrokken is bij een aantal bouw- en vastgoed bedrijven die bijna allemaal binnen anderhalf jaar  failliet gingen. Er zijn connecties met Klaus Garde Nielsen, bijgenaamd de bankroete koning van Denemarken, die een straf uitzit voor fraude en oplichterij. Volgens Nielsens eigen zeggen zou hij zitten achter meer dan vijfhonderd ontbonden en failliete bedrijven. Twee van Falks bedrijven hebben hetzelfde adres als bedrijven van Klaus Garde Nielsen.  Ook is Falk volgens Danwatch en Ekstra Bladet veroordeeld voor het smokkelen van bloeddiamanten.

Wirwar van bedrijven

Uitvinder Jesper Nielsen lijkt via een wirwar van bedrijven, die zich uitspant over meerdere continenten, de eigenaar te zijn van HPSG. Maar hij ontkent dit wanneer hij hierover wordt gevraagd door de onderzoekers. Het spoor naar de bedrijven eindigt op het Griekse eiland Rhodos, waar een inactief bedrijf in de Griekse boeken staat ingeschreven. Althans, het bedrijf schijnt geen bankier te hebben. De onderzoekers komen tot de conclusie dat geen van de hoofdrolspelers enige geschiedenis heeft met waterstof. Niet NIelsen en Falk, maar ook niet adjunct-directeur Michael Lumby en woordvoerder Niels Jorgen Langkilde. Lumby en Landskilde hebben wel ervaring in de cannabis-industrie.

Bedrijven waarvan het logo op de website van HPSG prijkten en waarmee het bedrijf zou samenwerken, zeggen totaal geen overeenkomst te hebben gehad met HPSG. Zowel Deutz, Deif, ABB, Mingyang windpower als Rootzone zeggen niet samen te werken met HPSG. De laatste heeft eenmalig contact gehad met HPSG, maar sindsdien nooit meer wat gehoord.

Uiteindelijk hebben de onderzoekers hun bevindingen voorgelegd aan twee deskundigen op het stuk van economische criminaliteit. "Het ziet er erg verdacht uit. De kans dat het een legitiem bedrijf is, zou ik als zeer laag inschatten", zegt Tom Kirchmaier, hoogleraar en onderzoeker bij CBS en de London School of Economics, gespecialiseerd in economische criminaliteit. En Jakob Dedenroth Bernhoft is het met die beoordeling eens. Hij is partner in het bedrijf Fraud React, dat bedrijven helpt bij het oplossen van financiële criminaliteit. "Het is een beetje vreemd als ze een project van meer dan een miljard dollar willen uitvoeren op een gebied dat ze blijkbaar nog niet eerder hebben aangepakt", zegt hij. Volgens beide experts biedt het Griekse bedrijf de mogelijkheid om te verdoezelen wat er echt in het bedrijf speelt.

Lees maandag in onze krant het zeer uitgebreide verslag

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina