Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Adviseurs

COLUMN: Adviseurs

15/11/2021 14:00 - ROZENGEUR

Gerold Rozenblad

Gerold Rozenblad  

Kort terug heeft de fractieleider van de VHP in de assemblee, Asis Gajadien, de president opgeroepen zich te ontdoen van adviseurs uit het vorige bewind. Logische oproep, want doorgaans zijn dat vertrouwenspersonen en mensen die een ander bewind hebben gesteund, vallen doorgaans daar niet onder. Een enkeling slaagt erin om dwars door de verschillende winden heen, overeind te blijven. Afhankelijk van hoe ze in dienst zijn genomen, kan het wegwerken van de loslopende adviseurs nog een tour worden.

Het zou Gajadien zeer sieren als hij gelijk een voorstel deed dat eenieder die wordt aangetrokken onder de noemer adviseur, slechts een contract krijgt voor de duur van de zittingsperiode. Dan hebben we dat wederkerige gedoe niet meer. Maar de politieke cultuur kennende is dit advies kennelijk aan dovemansoren.

Maar dat is niet waar ik het over wil hebben. Gajadien maakte in het kielzog van zijn oproep de opmerking dat tot nog toe slechts één project onder de noemer directe buitenlandse investeringen naar voren is gekomen: het nu al zwaar riekende HPSG-project. Lange tijd moesten we aanhoren dat zeker 150 investeerders staan te trappelen om hun geld in Suriname te steken.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is een speciale unit die deze projecten moet beoordelen en ook due diligence (achtergrondonderzoek) moest uitvoeren. De vraag die nu rijst is of deze unit zelf het onderzoek heeft gedaan, of als daar een speciaal bureau voor is ingehuurd. Of was daar geen sprake van omdat dit project naar eigen zeggen van de president uit de diasporahoek komt. Daarbij is het opvallend dat tot nog toe slechts de Denen op de voorgrond zijn getreden en die zijn naar mijn weten geen diaspora.

Wie zeker naar het project hebben gekeken en zich er ook mee hebben bemoeid, zijn de topadviseurs van de president. En laat die ook de architecten zijn van de andere mega flop, het Surfin-verhaal en dan begint de vraag te rijzen wat het staatshoofd heeft aan deze mensen. Het Surfin-debacle sleept zich zelfs nog voort, terwijl van verschillende kanten wordt geroepen en ook de Handelsregistercommissie die het laatste woord heeft, dat de kwestie bij de rechter moet worden afgehandeld wil men het termineren. Nog komt er geen reactie en wordt vrijbrief gegeven aan eenieder de vuurpijlen wil afschieten, zoals Belly dezer dagen weer deed.

Het staatshoofd zou er goed aandoen wanneer hij de grote schoonmaak inzet, ook in zijn directe omgeving te kijken. Mogelijk was de oproep van Gajadien een hint om dat inderdaad ook te doen, want het noemen van HSPG, gelijk nadat wordt gevraagd om opruimen van oude adviseurs doet het licht in feite gelijk ook schijnen op de huidige. Wanneer de twee grootste wapenfeiten van jouw adviseurs de grootste blunders blijken te zijn, zou dat stof tot diep nadenken moeten geven. Straks wanneer het staatshoofd met fanfare via de voordeur afscheid neemt van de adviseurs van het vorige bewind, zou het goed zij als hij ook de achterdeur open laat voor een paar van zijn eigen mensen.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina