Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Diana Pokie doorbreekt stilzwijgen

‘Ik wilde burger geen grond afpakken’

15/11/2021 00:00 - Samuel Wens

Diana Pokie blikt met weemoed terug op haar onafhankelijkheid als parlementariër.

Diana Pokie blikt met weemoed terug op haar onafhankelijkheid als parlementariër. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Waarom moet ik spuwen in een bord waaruit ik heb gegeten. Dat is niet mijner kiija (opvoeding ...,red).” Ondanks de minder prettige omstandigheden waaronder Diana Pokie haar ambt als minister moest neerleggen, blijkt ze geen wrok te koesteren. Vier maanden na haar eervol ontslag als minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) doorbreekt zij haar stilzwijgen in een exclusief gesprek met de Ware Tijd. “Ik heb niets tegen de regels gedaan”, klinkt het resoluut.

Diana Pokie (42) zegt dat ze uiteindelijk is opgestapt als minister omdat ze binnen haar eigen partij, Abop, draagvlak miste. Toch heeft ze de partij de rug niet toegekeerd. "Door Abop heb ik de eervolle functie van minister mogen uitoefenen. Ik heb in dit ambt veel ervaring, een netwerk en kennis opgebouwd. Daarom ben ik de partij uiteindelijk dankbaar", klinkt het kalm.

Het is haar eerste publieke interview sinds ze op 12 juli haar ontslag indiende en twee dagen later het verzoek door president Chandrikapersad Santokhi werd geaccepteerd. "Ik wilde dingen op een rijtje zetten en in alle rust de situatie bestuderen", verklaart ze de stilte. "De periode vanaf mijn verplicht verlof tot aan mijn ontslag was zeer turbulent en zeer moeilijk", verzucht Pokie. "Het waren zestig politiek donkere dagen en een tijd van lessons learned."

Bouwkavel

De directe aanleiding van het conflict waarin ze verwikkeld raakte was dat de Abop wilde dat zij als minister de mogelijkheden bekeek om een bouwkavel van een particuliere persoon over te dragen aan Leo Brunswijk, de jongere broer van de vicepresident. "Ik weigerde, omdat er geen gronden aanwezig waren om dat te doen."

Die weigering heeft haar uiteindelijk het ministerschap gekost. De voormalige bewindsvrouw na de opgedane ervaring te weten dat een politicus als assembleelid onafhankelijker is dan als minister. " Ik zou nu niet meer mijn assembleezetel verwisselen. Ik roep anderen op dat ook niet te doen. Als minister was ik in dienst van de partijleider", zegt Pokie over vicepresident Ronnie Brunswijk. De verwachting is dat je je in dienst stelt van de partij."

*Lees het uitgebreide interview in de Ware Tijd van maandag

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina