Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • INGEZONDEN: Diana spuugt

INGEZONDEN: Diana spuugt

16/11/2021 18:30

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud daarvan schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit de context worden gehaald.

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud daarvan schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt het recht om stukken niet te plaatsen, in te korten of te redigeren zonder dat die uit de context worden gehaald.  

PARAMARIBO - Een ernstig tekort in het artikel van Samuel Wens over Diana Pokie is het ontbreken van het weerwoord van Leo Brunswijk, die zij ervan beschuldigt de oorzaak te zijn van het ontslag van de gewezen minister omdat die niet wilde bezwijken voor de druk van de partij de bouwkavel van een particulier aan de jongere broer van de vicepresident Ronnie Brunswijk, af te staan. Hoewel het artikel inhoudelijk zeer mager is, krijgt Diana Pokie de gelegenheid om de heldin uit te hangen. Ze bezweek niet voor de druk van de partijtop, zelfs als ze dat met ontslag uit het ministerambt moest bekopen.

Ze begint het gesprek met de journalist met de vraag: "Waarom moet ik spuwen in een bord waaruit ik heb gegeten. Dat is niet mijner kiija (opvoeding, ... red.)." Aan het einde van het gesprek laat ze toch weten dat de Abop wilde dat zij als minister de mogelijkheden bekeek om een bouwkavel van een particuliere persoon over te dragen aan Leo Brunswijk, de jongere broer van de vicepresident.

Ze geeft Abop nog een trap na door te beweren dat ze als minister in dienst moest zijn van de partij en niet van het land. Zou Diana Pokie volgens eigen zeggen toch niet goed zijn opgevoed, want wat ze hier doet, is spugen op het bord waaruit ze heeft gegeten.

Dat zij een zeer onverantwoordelijk risico neemt met haar uitspraken, zal vroeg of laat blijken. De partijtop denkt nu ernstig na over het inschakelen van de procureur-generaal, die onderzoek moet doen naar enkele onfrisse beslissingen en handelingen die de gewezen minister tijdens haar ambtsperiode heeft verricht en die aan de basis staan van haar ontslag.

De zogenaamde onafhankelijkheid van assembleeleden die zij in het artikel bejubelt, blijkt een wassen neus te zijn in de Surinaamse politieke praktijk. Hebben we in het verleden ooit meegemaakt, dat een assembleelid van de NDP tussen 2010 en 2020 afgeweken is van het stemgedrag van de coalitie? Nee. Hebben we tijdens het presidentschap van de huidige president ooit meegemaakt dat een VHP-assembleelid met zijn stemgedrag deloyaal is geweest aan zijn partij? Nee, dus hoe komt mevrouw Pokie erbij dat assembleeleden onafhankelijker zijn dan ministers?

In een gerelateerd artikel van Armand Snijders die in de regel journalistiek hoogwaardige artikelen schrijft, lezen we dat mevrouw Veldman, die een onderzoek heeft geleid over de handelingen van mevrouw Pokie, een adviseur en ex-vriendin is van de assembleevoorzitter, Marinus Bee. Zeer betreurenswaardig dat een journalistieke icoon als Armand Snijders zich verlaagt tot het niveau van een roddelblad door pikante informatie in zijn stuk op te nemen dat niets te maken heeft met het onderwerp.

Verder beweert Armand Snijders dat de president over zich heen laat lopen door de vicepresident en wat is het argument voor deze irrationele ophitserij? Ronnie Brunswijk deed een uitspraak bij de installatie van Dinotha Vorswijk die hierop neerkomt dat de president loyaal is. Armand Snijders beheerst de Nederlandse taal als geen ander; de man is immers een Nederlander, dus weet hij dat loyaliteit niets te maken heeft met over zich heen laten lopen en dat de uitspraak van de vicepresident niets zegt over de slaafse houding van de president tegenover de vicepresident.

Snijders noemt de nieuwe minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dinotha Vorswijk, een loyale persoon die de Abop vrij spel zou geven. Enig bewijs of argument om zijn beschuldiging hard te maken geeft Snijders niet, terwijl hij als één van de beste journalisten in Suriname dondersgoed weet dat een dergelijke beschuldiging vergezeld dient te gaan van solide argumenten.

Het heeft er veel van dat zelfs de nuchtere Nederlander Armand Snijders zijn journalistieke zorgvuldigheid verliest wanneer hij over de Abop of over de vicepresident schrijft. Hoe kan anders worden verklaard dat hij nu al beweert dat over een aantal jaren zal blijken hoeveel gronden de huidige minister van Grondbeleid en Bosbeheer aan vrienden heeft uitgedeeld. Dat is niets anders dan speculeren. Het is dieptriest dat ook een journalistieke icoon als Armand Snijders het slachtoffer is geworden van de anti-Abop-stemming die nu heerst in Suriname.

Noele Jeroe

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina