Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderzoek naar HPSG: ‘Er is iets mis. Helemaal verkeerd’

Onderzoek naar HPSG: ‘Er is iets mis. Helemaal verkeerd’

16/11/2021 20:00

Onderzoek naar HPSG: ‘Er is iets mis. Helemaal verkeerd’

 

WATERSTOFPERIKEL - Het Deense onderzoekblad 'Danwatch' heeft in samenwerking met 'Ekstra Bladet' onderzoek gedaan naar het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG), dat een ‘groene’ waterstofcentrale in Suriname wil bouwen. Zelf beweert de onderneming dat ze “wordt geleid door een Deens management met specialisten op alle gebieden binnen groene energie”. Maar achter het bedrijf bevindt zich volgens Danwatch een persoonlijke galerij van Deense zakenmensen, die gewoonlijk niet worden geassocieerd met revolutionaire groene technologie.

Van onze redactie - beeld Pixabay

DE UITVINDER VAN wat moet worden gezien als een baanbrekende waterstofcentrale heeft een aantal failliete bouw- en vastgoedbedrijven achter zich. De directeur is veroordeeld voor reizen met bloeddiamanten in zijn handbagage. En de adjunct-directeur is een voormalig directeur van de cannabisindustrie. Geen van de betrokkenen heeft gedocumenteerde ervaring met het bouwen van elektriciteitscentrales. "Er is iets mis. Helemaal verkeerd", luidt de conclusie in een publicatie woensdag.

Onderzoeksjournalist Florian Elabdi begint met Jesper Nielsen onder het vergrootglas te plaatsen. Hij was ook aanwezig tijdens de persconferentie in Suriname bij de aankondiging van het megaproject en is gepresenteerd als de uitvinder. "Maar als we beginnen met het onderzoeken van Nielsen, is het niet een lange carrière in groene energie die naar voren komt. Hij is naar eigen zeggen een geschoolde scheepsbouwer, maar is de afgelopen elf jaar eigenaar of directeur geweest van veertien failliete en gedwongen ontbonden vennootschappen, de meeste in de bouw- en vastgoedsector. In 2017 duikt hij ineens op in het investeringsmedium Capital Finance International om investeringen te zoeken voor groene waterstofprojecten. Met berichten als 'HPSG is bezig zichzelf te positioneren als wereldleider in groene energie' en de belofte voor hoog rendement, hebben hij en HPSG onder meer gezocht naar investeringen van 250 miljoen euro voor een waterstofcentrale in Ghana. Hij heeft ook gezocht naar investeringen van twee miljard euro om tweehonderd waterstoflaadstations voor waterstofauto's in heel Europa te installeren via een bedrijf dat later gedwongen werd ontbonden. Geen van de projecten is afgerond."

 

Diamantensmokkel

Benny Falk is ook betrokken geweest bij een aantal meer controversiële zaken. In 2010 werd hij gearresteerd op de luchthaven van Kopenhagen met twaalf ruwe diamanten uit Uganda

Over Benny Falk, die tijdens de persconferentie in Suriname, als directeur werd gepresenteerd, schrijft Elabdi: "Volgens zijn eigen verklaring maakt hij al drie jaar deel uit van HPSG, maar de eerste keer dat hij in het openbaar verschijnt in verband met het bedrijf is voor de persconferentie in Paramaribo in maart. Hij zegt zelf architect te zijn, getrainde metselaar en masseur en dat hij in Denemarken bekend werd door zijn deelname in 2001 aan de realityshow 'Robinson Expedition'. Hier kreeg hij de bijnaam Benny Bomstærk voordat hij op dag 37 werd weggestemd. Wanneer we zijn carrière na zijn deelname aan Robinson nader bekijken, komt een patroon naar voren dat doet denken aan dat van Nielsen. In de afgelopen jaren was hij betrokken bij een aantal bouw- en vastgoedbedrijven die uiteindelijk failliet gingen."

Falk is ook betrokken geweest bij een aantal meer controversiële zaken. In 2010 werd hij gearresteerd op de luchthaven van Kopenhagen met twaalf ruwe diamanten uit Uganda, verpakt in een stuk wit papier en weggestopt in een toilettas in zijn handbagage. "Als we toegang krijgen tot documenten in het daaropvolgende vonnis dat in 2013 tegen hem werd uitgesproken, kunnen we zien dat hij op het vliegveld is geland met zogenaamde bloeddiamanten ter waarde van naar schatting 345.000 kronen. Het is illegaal om ruwe diamanten de Europese Unie binnen te brengen zonder de vereiste vergunningen, omdat ze waarschijnlijk uit conflictgebieden komen en vaak helpen bij het financieren van burgeroorlogen. Falk kreeg een boete van 86.000 kronen."

Volgens LinkedIn is hij momenteel de eigenaar van het medicinale cannabisbedrijf Linneau's Pharma in Portugal, dat ook is geregistreerd in het bedrijfsregister van het land. "Als we zijn spoor naar Engeland volgen, vinden we meer zakelijke connecties. In het Verenigd Koninkrijk heeft hij de afgelopen jaren drie bedrijven opgericht, die binnen anderhalf jaar na hun oprichting zijn ontbonden. Eén van ze, Goldmann and Sons (Thailand) Limited, was gedeeltelijk eigendom van een ander bedrijf, Goldmann and Sons Plc, dat eigendom is van een moedermaatschappij op het belastingparadijseiland Man." Dat blijkt uit bedrijfsdocumenten waarin Danwatch en Ekstra Bladet inzage hebben gekregen.

"Ook vinden we connecties tussen Falk en Klaus Garde Nielsen, die 'de bankroete koning van Denemarken' wordt genoemd en in de gevangenis zit voor onder meer fraude, debiteurenfraude en oplichting. Volgens zijn eigen verklaring zit Garde Nielsen achter meer dan vijfhonderd ontbonden en failliete bedrijven. Twee van Falk's vastgoedbedrijven hebben hetzelfde adres als Garde Nielsen's vastgoedbedrijven in de Engelse provinciesteden Braintree en Bishop's Stortford. Bovendien is de vrouw van Falk zowel grootaandeelhouder van één van zijn Engelse onroerendgoedbedrijven als van een onderneming die is opgericht door Garde Nielsen.

Persconferentie Regering En HPSGHPSG-directeur Benny Falk en ingenieur Jesper Nielsen belegden op 20 maart een persconferentie met de  ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen)

 

Misleiding en misbruik

Niemand die betrokken is bij het project in Suriname heeft gedocumenteerde ervaring met het bouwen van groene energiecentrales

Om zich heen hebben Jesper Nielsen en Benny Falk een team mensen verzameld met ervaring uit een ander soort 'groene technologie', namelijk de cannabisindustrie. Op de website van HPSG is Michael Lumby opgebracht als adjunct-directeur. Hij blijkt ook de oprichter te zijn van het medicinale cannabisbedrijf Cibid Group ApS. Blijkbaar heeft hij Niels Jørgen Langkilde die tot vóór kort communicatieadviseur was volgens de website van Cibid Group, naar HPSG gebracht.

Onder andere opmerkelijke personen die deel uitmaken van HPSG, trekt één in het bijzonder de aandacht: Jesper Carvalho Andersen. Hij was onder meer de Scandinavische directeur van de kledinggroep Inditex, eigenaar is van de kledingketen Zara, en beschrijft zichzelf als de oprichter en investeerder in HPSG. Volgens zijn website investeert hij ook in een aantal andere groene projecten en in hotelbouw en kunst. "Niemand die betrokken is bij het project in Suriname heeft gedocumenteerde ervaring met het bouwen van groene energiecentrales", concluderen de onderzoekers.

Op haar website noemt HPSG negen gerenommeerde Deense en internationale bedrijven, die partner zouden zijn van het bedrijf en die zullen helpen bij het realiseren van de groene energiecentrale. Op haar Surinaamse website schrijft HPSG onder meer dat het bedrijf "in zes jaar tijd een innovatieve hybride energieoplossing heeft ontwikkeld met toonaangevende wereldwijde technologiepartners zoals ABB, DEIF en Deutz". Maar wanneer contact wordt opgenomen met de vermeende partners, komen er grote vraagtekens. "We hebben geen relatie met HPSG en we weten niets over hen. Ze hebben ons logo gepikt en op hun website gezet", zegt Vibeke Trærup, global marketingmanager bij het Deense energiebedrijf Deif, als haar wordt verteld over het groenproject in Suriname, waaraan Deif zou deelnemen.

Er wordt vervolgens contact opgenomen met de Duitse motorfabrikant Deutz AG, die ook de website van HPSG siert. "We hebben de zaak intern onderzocht en we hebben niets te maken met een Deens bedrijf genaamd HPSG. Het misbruikt onze naam en we nemen contact met hem op om te vragen onze naam van de website te verwijderen", zegt Christian Ludwig, hoofd communicatie bij Deutz AG. De wereldwijde technologiegigant ABB noch de Chinese windturbinefabrikant Mingyang Wind Power, die ook door HPSG als belangrijke partners worden genoemd, weet iets van HPSG en het Surinaamse project.

"Als contact wordt opgenomen met het Deense bedrijf Transform Rootzone, krijgen we eindelijk iemand te pakken die HPSG kent." Transform Rootzone, dat onder meer in de waterzuiveringsbranche opereert, staat vermeld als partner in het Suriname-project. "HPSG kwam dit voorjaar met dit Surinaamse project, waarbij ze wilde dat wij het water zouden zuiveren om waterstof af te splitsen. En er moeten grote hoeveelheden water worden gebruikt. We zeiden dat we dat goed weten, maar we moeten gewoon wat meer weten", zegt de oprichter van het bedrijf Jørgen Løgstrup. "En als we dan om documentatie vragen, komt er nooit iets. Dus zeggen we: 'als er iets komt, dan komt er iets en zo niet, dan is het rotzooi. Maar we rekenen er niet op'", lacht Løgstrup. "Wat dan overblijft, is dat de mensen die betrokken zijn bij HPSG niet bepaald bekend staan om hun expertise in hernieuwbare energie. En de meerderheid van de vermeende partners van HPSG weten niets van deze onderneming of de plannen voor een groene energiecentrale in Suriname", concluderen de onderzoekers.

Waterstof (1)

 

Mengelmoes van bedrijven

Het belangrijkste bedrijf van HPSG blijkt in Nederland te zijn opgericht door Nielsen. En van daaruit wordt de constructie nog ondoorzichtiger.

Maar het zijn niet alleen de onervaren donateurs en fictieve medewerkers die aan het HPSG-project doen twijfelen. Op de persconferentie noemde Falk HPSG "een Deens kenniscentrum dat dit systeem de afgelopen zeven jaar heeft ontwikkeld". In het persmateriaal van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en in lokale media wordt het bedrijf ook voorgesteld als Deens. Maar het onderzoek toont aan dat er een mengelmoes is van bedrijven genaamd HPSG en Hybrid Power System Group.

Nielsen is de directeur van een bedrijf genaamd HPSG Help ApS, dat is gevestigd in Hobro. HPSG Help ApS is opgericht door zijn dochter Amanda Nielsen, die volgens haarInstagrameen "happy, spiritual soul" is en in haar vrije tijd optreedt als diskjockey onder de artiestennaam 'Dj Chackra'.

Er wordt ook een website gevonden waar HPSG Help verschijnt als bedrijf dat websites bouwt, maar tegelijkertijd het logo van de Hybrid Power System Group gebruikt. "We hebben Amanda Nielsen gebeld. Ze neemt de telefoon niet op. We hebben vervolgens onze vragen aan haar voorgelegd, maar ze heeft ons verzoek niet beantwoord."

HPSG claimt op zijn LinkedIn vestigingen te hebben in Denemarken, Portugal en Thailand. Er zijn verder HPSG-bedrijven in Colombia en Ghana geïdentificeerd die eigendom zijn van Nielsen. Bij het bedrijf in Suriname is Falk benoemd tot directeur, maar wie eigenaar is blijkt niet uit de bedrijfsdocumenten, waarin Danwatch en Ekstra Bladet inzage hebben gekregen.

Het belangrijkste bedrijf van HPSG blijkt in Nederland te zijn opgericht door Nielsen. En van daaruit wordt de constructie nog ondoorzichtiger. Volgens het Nederlandse handelsregister is de onderneming eigendom van een vastgoedbedrijf onder de naam Sales Group Development, dat is gevestigd op het Griekse vakantie-eiland Rhodos. Nielsen de enige eigenaar van het bedrijf, dat in 2005 is opgericht. Het heeft een adres in een klein gebouwencomplex op Rhodos samen met een visrestaurant, een stripclub en een ander Grieks bedrijf dat "smeermiddelen en edelstenen" verkoopt.

Er zijn ook andere bijzondere details. Als de Kamer van Koophandel in Rhodos wordt gebeld, waar de papieren liggen, vertelt een functionaris dat het bedrijf van Nielsen in Rhodos blijkbaar geen verplichte jaarrekening heeft ingediend of de vereiste vergoedingen heeft betaald. Daaraan wordt toegevoegd dat geen enkele bank heeft gevraagd om regelmatige jaarverslagen. Dit alles geeft volgens de functionaris aan dat het bedrijf geen enkele Griekse bank als bankier heeft.

 

'Verdachte' onderneming

Het ziet er erg verdacht uit. De kans dat het een legitiem bedrijf is, zou ik als zeer laag inschatten

De sporen eindigen voorlopig op het Griekse vakantie-eiland Rhodos. Wannneer Danwatch en Ekstra Bladet het onderzoek presenteren aan experts op het gebied van economische misdaad, zijn ze het er ook over eens dat er iets mis is. "Het ziet er erg verdacht uit. De kans dat het een legitiem bedrijf is, zou ik als zeer laag inschatten", zegt Tom Kirchmaier, hoogleraar en onderzoeker bij CBS en de London School of Economics, gespecialiseerd in economische criminaliteit.

Jakob Dedenroth Bernhoft, partner in het bedrijf Fraud React, dat bedrijven helpt bij het oplossen van financiële criminaliteit, is het met die beoordeling eens. "Het is een beetje vreemd als ze een project van meer dan één miljard US dollar willen uitvoeren op een gebied dat ze blijkbaar nog niet eerder hebben aangepakt", zegt hij. "Tegelijk zijn er verwijzingen naar partners die niet passen, dus het ziet er allemaal heel vreemd uit. Het is moeilijk voor te stellen dat er een zinnige verklaring voor deze zaken is", zegt Bernhoft.

Ook vraagt hij zich af hoe de bedrijfsconstructies zijn met een HPSG-bedrijf in Suriname en een moederbedrijf in Nederland dat eigendom is van een derde bedrijf waarvan de papieren stof verzamelen in de archieven van het handelsregister op Rhodos. "Het is fundamenteel vreemd waarom het eigendom van de bedrijven in Nederland naar Griekenland zou moeten gaan, terwijl er geen significante connectie voor het bedrijf met dat land lijkt te zijn", zegt hij. "In de praktijk betekent dit dat het moeilijk is om te zien van wie de bedrijven daadwerkelijk zijn en waar het geld naartoe stroomt."

Volgens beide experts biedt het Griekse bedrijf de mogelijkheid om te verdoezelen wat er echt speelt en is de mate van controle daar ook lager dan in andere Europese landen, zegt Kirchmaier. "We zitten nog met een aantal belangrijke, onbeantwoorde vragen: gaat HPSG echt een waterstofcentrale bouwen in Suriname? Zo nee, wat halen ze er dan uit? En waarom liegen ze over hun zakenpartners", schrijven de onderzoekers.

Ze besluiten te bellen naar de leidende mensen om te horen over het project van HPSG. De enige die zijn telefoon beantwoordt is de persmanager van dit bedrijf, Niels Jørgen Langkilde. "We behoren niet tot de meest communicatieve bedrijven. We vliegen een beetje met gedoofde lantaarns. Niet omdat er iets verdachts is, maar omdat wij de eersten zijn die het Power-To-X-probleem oplossen. En we zouden graag nog veel meer orders binnen hebben voordat de concurrenten het ontdekken", zegt hij.

 

Geheimhouding

Er wordt gevraagd om een interview met Jesper Nielsen of Falk. De woordvoerder belooft weer contact te maken. "Ik heb contact gehad met Nielsen, maar hij woont nu afgezonderd en kan niet worden geïnterviewd", schrijft Langkilde in een volgende e-mail en vervolgt: "Falk zit de komende uren in het vliegtuig en gaat dan meteen naar de onderhandelingen. Hij zal moeilijk te vangen zijn." Als daarop wordt geantwoord dat de onderzoekers gemakkelijk kunnen wachten op een interview en een reeks vervolgvragen kunnen sturen, stopt de persvertegenwoordiger met antwoorden.

De week erop wordt opnieuw gepoogd Falk en Nielsen te pakken te krijgen. De eerste stemt uiteindelijk in met een interview viaZoomen op een donderdag eind oktober verschijnt hij nonchalant en glimlachend op het scherm in een licht shirt en een vierkante zwarte bril. Hij wil niet zeggen waar hij is, maar wel dat hij zich na het interview moet haasten naar een ontmoeting met de vicepresident van Angola, die ook geïnteresseerd is in het kopen van de technologie van HPSG.

De persmanager is ook betrokken bij het interview met Danwatch en Ekstra Bladet via een connectie uit Brazilië. Ze verzekeren de onderzoekers dat alles in orde is, maar dat sommige dingen vertrouwelijk zijn. Er zijn veel handelsgeheimen die ze vanwege concurrenten niet prijsgeven. En als de vijf bedrijven Deutz, Deif, ABB, Mingyang Wind Power en Rootzone zeggen niet samen te werken met HPSG, is dat simpelweg omdat ze de samenwerking niet mogen noemen, legt Falk uit. "Ik kan alleen maar zeggen dat we een overeenkomst hebben en wat ze antwoorden, daar kan ik niet op staan", antwoordt Benny Falk en legt uit dat de bedrijven niets kunnen vertellen over hun samenwerkingsovereenkomsten, omdat het vertrouwelijke overeenkomsten zijn, met zogenaamde geheimhoudingsverklaringen.

De onderzoekers vinden dit vreemd, aangezien HPSG de bedrijven op haar website vermeldt, en daarmee zelf de geheimhoudingsovereenkomst verbreekt. En wordt Falk gevraagd waarom HPSG dat doet? "Omdat we zeggen: 'we geven een signaal af dat we samenwerken met iemand die al jaren in de markt zit'. De hardware die we gebruiken is dus bekende technologie", antwoordt Falk. Maar hij heeft ook andere verklaringen waarom bedrijven nog niet van zijn onderneming hebben gehoord. Zo hebben de onderzoekers het hoofdkantoor gesproken van het Duitse bedrijf Deutz, maar is het de Chinese afdeling waar HPSG een partnership mee heeft, stelt Falk. "Zij zijn degenen die vrijwel al hun generatoren produceren."

Waterstof

 

Suriname opbouwen

Alles is een open boek. Onze overeenkomsten, onze financiën, alles. Er is hier geen smoking gun. Het is helemaal volgens het boekje

Het interview duurt meer dan een uur en afgesproken wordt dat HPSG documentatie stuurt over haar samenwerkingsovereenkomsten. Die wordt nooit ontvangen, ook niet als de deadline meerdere keren wordt uitgesteld. Als Falk wordt geconfronteerd met de bedenkingen van de experts over wat er aan de hand is en dat ze vermoeden dat het om iets anders gaat dan het bouwen van groene energiecentrales, verwerpt hij dit. "Alles is een open boek. Onze overeenkomsten, onze financiën, alles. Er is hier geen smoking gun. Het is helemaal volgens het boekje", verzekert hij.

De woordvoerder Langkilde is al een tijdje stil, maar mengt zich nu in het gesprek. "We zijn ons niet bewust van geen enkele vorm van corruptie. Dit zijn we vaker tegengekomen als je internationaal aan het shoppen bent. We garanderen vrouwenrechten en hebben een geweldig sociaal programma dat zal helpen om Suriname op te bouwen. Wij zorgen ervoor dat we Suriname helpen aan een groene transitie op een schaal waar Denemarken nog niet mee begonnen is. Dat is het geweldige verhaal."

Ook wordt Jesper Nielsen gebeld om vragen te stellen aan de oprichter en uitvinder achter de groene energiecentrale. Echter, hij beweert geen eigendomsbelang te hebben in HPSG. "Helaas bezit ik niets. Ik heb niet zoveel geluk gehad", zegt hij lachend. Dit strookt niet met het feit dat het belangrijkste bedrijf van HPSG in Nederland eigendom is van het vastgoedbedrijf Sales Group Development, dat volgens de bedrijfsdocumenten uit Rhodos Jesper Nielsen als enige eigenaar heeft. "Nee, het is van mijn kinderen", werpt hij tegen en voegt eraan toe dat "het een oud bedrijf is".

Maar hoe kan het dat je het eigendom naar Griekenland sluist, wordt hem gevraagd. "Ik weet niet waarom. Dat was het advies dat ik kreeg. Dus ik weet het niet", zegt hij. Hij kan zich niet herinneren door wie hij werd geadviseerd. Nielsen beweert dat de wijzigingen over het eigenaarschap van Sales Group Development niet zijn geregistreerd, "vanwege Covid-19, voor zover ik kon begrijpen".

Als vervolgens een Grieks advocatenkantoor in Rhodos wordt gevraagd of er vertragingen zijn opgetreden bij het opnieuw registreren van bedrijfseigendom als gevolg van Covid-19 op het eiland, wijst hij het argument af. "Nee, dat is een slecht excuus. Het kost meestal geen tijd en fysieke aanwezigheid is niet vereist", antwoordt hij.

Net als Falk mag Nielsen niet praten over de samenwerking met bedrijven. Vreemd, omdat openlijk over wordt verteld op de website. "We kunnen eigenlijk helemaal niets zeggen over die dingen, want dan begin je aan iets dat totaal geheim is. Dat is zeker", zegt Nielsen, voordat hij het gesprek onderbreekt omdat hij naar een vergadering gaat.

 

Tegenstrijdig

Als de onderzoekers de volgende dag weer bellen, is hij boos. Hij beschuldigt hen ervan te worden betaald door de olie-industrie als gevraagd wordt naar het energiecentraleproject en dat zij worden betaald door de farmaceutische industrie als zij vragen naar de vele cannabismensen die bij het project betrokken zijn. En als opnieuw wordt gevraagd naar de partners begint de uitleg te veranderen. "Ik kan vijftig elektriciteitsbedrijven noemen die ABB als referentie gebruiken op hun website. Ik kan u in ieder geval vertellen dat er op de website geen verwijzingen zijn die ik niet ken. Ik weet in ieder geval wie het zijn", zegt Nielsen.

Maar er is een verschil tussen een overeenkomst hebben met een bedrijf en weten wie ze zijn. Als hem wordt verwezen naar de verklaringen van Deutz dat HPSG haar naam misbruikt, verandert ook die uitleg. "Deutz bestaat [op de website] helemaal niet, dus ik weet niet waar je het vandaan hebt", zegt Nielsen. "Het heet Lissai Deutsch als je de juiste naam moet hebben. Het heet niet Deutz, het heet Lissai Deutsch", antwoordt Nielsen. Kort daarna hangt hij op. De onderzoekers vinden vervolgens geen bedrijf met de opgegeven naam of iets dergelijks.

Er wordt een e-mail naar de woordvoerder gestuurd, waarin wordt gevraagd waarom Falk en Jesper Nielsen tegenstrijdige verklaringen hebben. Ook horen de onderzoekers graag meer over de "nauwe samenwerking met de Anton de Kom Universiteit" in Suriname, waar HPSG op haar website over praat. De persvertegenwoordiger beantwoordt de vraag over Deutz uit het hoofd, en nu is er toch ineens geen "nauwe samenwerking" met de universiteit. "We zijn nog niet begonnen met de universiteit. We hebben een aantal elementen nodig om in het proces op hun plaats te vallen", schrijft hij.

De onderzoekers hebben ook een kort gesprek gehad met Jesper Carvalho Andersen, die bevestigt dat hij deel uitmaakt van HPSG, maar voor commentaar verwijst naar de persmanager. Er is ook contact geweest met Michael Lumby, de adjunct-directeur van HPSG. Hij stelt dat er vertrouwelijke afspraken zijn met de partners en benadrukt dat het bedrijf niets te maken heeft met cannabisbelangen.

Na de besprekingen met de HPSG-mensen nemen de onderzoekers opnieuw contact op met de vermeende partners en confronteren hen met het antwoord dat ze het partnerschap met HPSG niet bekend mogen maken vanwege vertrouwelijkheidsovereenkomsten. Tegen de deadline van de publicatie van dit artikel hebben Deif, Deutz, Rootzone en ABB de vragen beantwoord. Ze ontkennen allemaal het bestaan van vertrouwelijke overeenkomsten en weerspreken opnieuw dat er een samenwerking is.

Deutz ontkent ook dat HPSG een overeenkomst heeft met de Chinese tak van het bedrijf. "China is een onderafdeling die de lokale Aziatische markt bedient. Ze kunnen geen overeenkomsten sluiten met een Europees bedrijf voor zaken op het Zuid-Amerikaanse continent zonder dat ze langs het hoofdkantoor moeten", zegt Christian Ludwig, hoofd communicatie bij Deutz AG.

 

Financiering zoeken 

Sinds de ondertekening van de overeenkomsten heeft de regering geen rapporten van HPSG ontvangen, hoewel dit regelmatig had moeten gebeuren

In Paramaribo is de status van het project dat HPSG zeshonderd hectare grond in Suriname kreeg, waar ze de energiecentrale gaat bouwen. Het is gekocht voordat de overeenkomst werd aangegaan. Het gebied heet plantage Breedevoort, een in onbruik geraakte Nederlandse koffieplantage uit de koloniale tijd, die aan de Commewijnerivier ten oosten van de hoofdstad ligt. HPSG is nog steeds op zoek naar investeringen van miljoenen dollars en leningen van investeerders en fondsen om het project te financieren.

In de weken dat de onderzoekers de HPSG-mensen zijn nagelopen, schijnt er wat scepsis te zijn opgetreden bij beleidsmakers. Als onderdeel van het onderzoek hebben Danwatch en Ekstra Bladet contact gehad met politici, functionarissen en experts om meer te weten te komen over de geheime overeenkomst tussen de regering en de Deense zakenlieden. "Sinds de ondertekening van de overeenkomsten heeft de regering geen rapporten van HPSG ontvangen, hoewel dit regelmatig had moeten gebeuren", zegt Flip de Vries, de honorair consul van Denemarken in Suriname, na ruggenspraak te hebben gehouden.

In oktober zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens een persconferentie kort: "In de overeenkomst tussen ons staat onder meer dat als HPSG niet levert, de regering hen een boete zal opleggen. Ze hebben het dus druk en we blijven de situatie in de gaten houden." Evenals de onderzoekers heeft de Ware Tijd contact geprobeerd te zoeken met de betrokken ministers, maar de krant had geen succes. Kort vóór publicatie sloot HPSG zijn website met vermelding "onder onderhoud".

 

Deense Onderzoeksjournalist Florian ElabdiOnderzoekjournalist Florian Elabdi (fe@danwatch.dk) heeft voor Danwatch (www.danwatch.dk) onderzoek gedaan naar de Hybrid Power System Group (HPSG) uit Denemarken. De Deense journalist heeft eerder geschreven over conflicten in Irak, Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Tunesië voor Deense en internationale media.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina