Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho: 'Ivermectin en chloroquine niet effectief tegen Covid-19'

Paho: 'Ivermectin en chloroquine niet effectief tegen Covid-19'

17/11/2021 18:15 - Van onze redactie

Ivermectin is volgens de Paho één van de medicijnen die niet effectief is in de behandeling van het coronavirus.

Ivermectin is volgens de Paho één van de medicijnen die niet effectief is in de behandeling van het coronavirus. Foto: Forbes.com/NurPhoto via Getty Images  

PARAMARIBO - Door waarschijnlijk ongeëvenaard verkeerd gebruik van antibacteriële medicijnen in de behandeling van Covid-19, hebben landen in de Amerika's te maken met een toename van infecties door resistentie tegen de medicatie. Die waarschuwing uitte Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), woensdag tijdens haar reguliere media briefing.

Ze wees erop dat tijdens de pandemie de kracht van antibacteriële medicijnen als vanzelfsprekend is genomen. "En hoewel het maanden, misschien zelfs jaren kan duren, voordat we de volledige impact van het verkeerd of overmatig gebruik van de medicamenten kunnen zien, kunnen we het ons niet veroorloven om te wachten met het ondernemen van stappen."

Data hebben aangetoond dat meer dan 90 procent van de Covid-19-patiënten die in ziekenhuizen werden opgenomen in de Amerika's een antibacteriële medicijn kregen toegediend, terwijl slechts 7 procent deze medicamenten nodig had om een additionele infectie te behandelen."

Etienne benadrukte dat medicamenten als Ivermectin, Azithromycin en Chloroquine veelvuldig zijn gebruikt, ondanks hard bewijs dat ze geen baat bieden tegen Covid-19. Op de intensivecareafdelingen, die tijdens de pandemie overbelast zijn, is er ook een toename opgemerkt van procedures zoals intubatie, het aanbrengen van een buis in de luchtpijp ten behoeve van beademingsapparatuur of om de luchtweg vrij te maken.

 

Resistentie

Dit alles, gecombineerd met overbemensing en beperkte beschikbaarheid van beschermingsmateriaal, heeft volgens de Paho-directeur bijgedragen aan snellere verspreiding van ziekenhuisinfecties. "Antibacteriële medicijnen zijn cruciaal in het redden van levens, maar moeten correct worden gebruikt, omdat anders de bacterie resistentie kan opbouwen en door de jaren heen deze medicijnen hun uitwerking kunnen missen", waarschuwde ze.

Landen als Argentinië, Ecuador, Guatemala, Paraguay en Uruguay hebben nu al een stijging van de zogenoemde 'drug-resistant-infecties' gerapporteerd. Epidemiologen van de Paho hebben in de regio ook een stijging waargenomen van bacteriën die resistent zijn tegen antibacteriële medicijnen. "Gezondheidsprofessionals overal moeten verantwoord omgaan met het gebruik van antibacteriële medicijnen en deze slechts voorschrijven wanneer nodig", benadrukte Etienne. "Verkeerd gebruik van deze medicamenten is schadelijk voor de patiënt en de gezondheidszorg."

 

Daling Covid-19-besmettingen

De dalende trend van Covid-19-besmettingen in de regio houdt aan. Volgens de Paho-directeur was er de afgelopen week een overall afname van 5 procent van nieuwe gevallen in de Amerika's. In de meest bevolkte landen als de Verenigde Staten, Brazilië en Colombia bleef de situatie stationair. Hetzelfde gold voor landen in Centraal- en Zuid-Amerika met uitzondering van Bolivia, Chili en Uruguay. In Canada was er een afname van besmettingen, maar het tegenovergestelde was het geval in de Dominicaanse Republiek en op Barbados. De Kaaimaneilanden en Trinidad en Tobago hebben ook een hoge infectiegraad.

Hoewel de helft van de bevolking in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied nu volledig is gevaccineerd, waarschuwde de Paho-directeur ervoor dat de Covid-19-pandemie nog steeds heel erg actief is in de regio. Met het oog op de naderende feestdagen is het volgens Etienne aan eenieder gelegen elkaar veilig te houden. Dat kan volgens haar door zich te laten vaccineren en de Covid-19-maatregelen na te leven, omdat die hebben bewezen effectief te zijn tegen het besmettelijke virus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina