Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hagelwitte verpleegstersuniformen op straat

Hagelwitte verpleegstersuniformen op straat

22/11/2021 08:06 - Arjen Stikvoort

Hagelwitte uniformen van verpleegkundigen moeten alleen in het ziekenhuis gedragen worden.

Hagelwitte uniformen van verpleegkundigen moeten alleen in het ziekenhuis gedragen worden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is weinig mogelijkheid in ziekenhuizen om de (witte) kleding van het zorgpersoneel te wassen. Ook kunnen de betreffende medewerkers zich vaak moeilijk ter plaatse omkleden. Hierdoor komen verpleegkundigen van huis met hun werkkleding aan en na werktijd vertrekken ook velen in hun uniform. Maar hoe hygiënisch is dit eigenlijk om met een van huis aangetrokken uniform aan een ziekenhuisbed te staan?

Verpleegkundigen in hun witte kleding op straat zien, is in Suriname gemeengoed geworden. Op weg naar huis of naar het werk stappen ze in de bus of supermarkt of brengen hun kind(eren) naar school. Maar het uniform staat voor smetteloos, wat niet het geval is als het buiten het ziekenhuis wordt gedragen.

Sommige verpleegkundigen zeggen te weten dat het ongewenst is hun uniform buiten het ziekenhuis te dragen en dat het zeker niet hygiënisch is om er aan het bed van een patiënt mee te verschijnen of anderszins met hen in contact te komen, bijvoorbeeld in de polikliniek. Je weet immers niet welke bacteriën je van de straat meeneemt.

Ingrid die bij een polikliniek in het ziekenhuis werkt weet niet beter dan de praktijk van alle dag. "Soms krijgen we een schort om over ons uniform aan te trekken. Maar voor de absolute hygiëne zou het beter zijn om je in het ziekenhuis om te kleden. Ik heb iemand die voor mij speciaal deze kleding wast. Elke dienst begin ik met een schoon gewassen en gestreken uniform.

 Lees het volledig artikel in de maandageditie van de Ware Tijd

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina