Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lancering van de vijfde iconenkalender Naks

Lancering van de vijfde iconenkalender Naks

22/11/2021 10:03 - (Bewerkt persbericht)

Scholieren op de iconenexpositie van vorig jaar.

Scholieren op de iconenexpositie van vorig jaar. Foto: www.nakssuriname.com  

PARAMARIBO - De Afro-Surinaamse organisatie voor gemeenschapswerk Naks zal dinsdag in haar centrum aan de Thomsonstraat de Naks-iconenkalender 2022 aan het publiek presenteren. Met de kalender worden elk jaar twaalf Surinamers geëerd die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het land, allen vanuit een andere invalshoek. Op deze dag is er ook een expositie en videopresentatie.

Bij de keuze van de iconen is gelet op genderverhoudingen, zodat er balans is in het aantal mannelijke en vrouwelijke iconen. Er is ook bewust gekozen voor een aantal bijzondere Surinamers die nog in leven zijn omdat Naks van mening is dat helden ook gedurende hun leven de grani (waardering) moeten krijgen die hen toekomt, staat in een persbericht van de organisatie.

De teksten zijn zowel in het Nederlands als Sranantongo om zodoende het gebruik van deze taal te stimuleren. De planning is om een scholenprogramma uit te voeren waarbij de iconen, de kalender en de expositie een centrale rol zullen vervullen. Een videoproductie is in de maak waarbij jongeren op hun eigen manier de iconen zullen presenteren aan de jeugd. De scholieren-expositie is van 29 november tot en met 10 december. 

Een passende "odo" (spreekwoord) die per icoon geplaatst is moet zorgen voor bewustzijn met betrekking tot dit stukje cultureel erfgoed. De Sranantongo werkgroep van Naks heeft samen met het EUFRIE Documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse cultuur een bijzondere bijdrage geleverd aan dit project, waarbij in een periode van vijf jaar zestig voorbeeldpersonen aan het publiek zijn gepresenteerd.

Bijzonder aan deze vijfde editie van de iconenkalender is de betrokkenheid van het bedrijfsleven middels het plaatsen van advertenties. De kalenders worden verkocht via Naks- Suriname, Naks-Nederland, VACO, Readytex en via de facebook pagina kunnen bestellingen geplaatst worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina