Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rusland wil stopzetten HPSG-deal

Rusland wil stopzetten HPSG-deal

22/11/2021 14:20 - Van onze redactie

HPSG-directeur Benny Falk en ingenieur Jesper Nielsen eerder dit jaar op  een persconferentie met de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken), en David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen).

HPSG-directeur Benny Falk en ingenieur Jesper Nielsen eerder dit jaar op een persconferentie met de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken), en David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen).  

PARAMARIBO - Voorzitter Gregory Rusland van de NPS meent dat de regering de overeenkomst met de Deense Hybrid Power System Group (HPSG) moet heroverwegen en stopzetten. Het zou volgens de coalitiepartner geen goede deal zijn. De regering tekende in maart met HPSG een overeenkomst voor de afname van honderd megawatt stroom per jaar tegen een tarief van elf dollarcent per kilowattuur.

HPSG heeft het plan een waterstofcentrale op te zetten op plantage Breedervoort in het disctrict Commewijne. Er is voor de afname van de energie een staatsgarantie afgegeven. Eerder heeft de politicus in de assemblee bedenkingen over de overeenkomst geuit en verwacht een reactie van de regering in het parlement. "Maar ook in de coalitietop ga ik dit bespreken. Voor mij is het een 'no go'-deal", aldus Rusland.

Hij heeft er moeite mee dat een staatsgarantie is gegeven voor de afname van de energie. "Dat is in 25 jaar een bedrag van 2,4 miljard US dollar. Daar gaan de mensen gewoon mee shoppen en dat heb jij gefaciliteerd." Hij merkt verder op dat met de deal Suriname voor de komende 25 jaar elk ander - goedkoper - initiatief in de kiem smoort. Immers, de te leveren energie, samen met die nu geleverd wordt vanuit de Afobaka-stuwdam, zou meer dan voldoende zijn om het land van energie te voorzien.

Hij voert aan dat in 2025 TotalEnergies van plan is de eerste olie uit de diepzee voor de kust van Suriname te produceren. Nu al is bekend dat er behoorlijke gasvoorraden zijn en wordt nagedacht over de productie van ook deze natuurlijke hulpbron. "Dat is een veel goedkopere bron, maar je kan het dan niet benutten omdat je dan vastzit aan de deal met HPSG", redeneert Rusland. Hij meent dat de regering op haar schreden moet terugkeren.

Onlangs publiceerde het Deense Danwatch een groot artikel waarin minder frisse zaken van de Deense kopstukken in staan. Benny Falk en Jesper Nielsen zouden een spoor van failliete bedrijven achter zich hebben en HPSG zou via een kronkelnetwerk in Griekenland zijn geregistreerd. Geen van de betrokkenen heeft enige affiniteit met waterstof. 

Na de publicatie vroeg de Ware Tijd aan Bibis-minister Albert Ramdin schriftelijk om commentaar, waar geen reactie op kwam. Ondertussen heeft hij wel gereageerd richting Danwatch en zegt dat er een onderzoek komt. "De regering heeft kennisgenomen van het gepubliceerde artikel. Een deel daarvan geeft reden tot bezorgdheid", aldus Ramdin tegenover het Deense medium. Het is evenwel voor hem te vroeg om te zeggen dat de overeenkomst zal worden stopgezet. "De beslissing zal gebaseerd zijn op de uitkomst van het onderzoek."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina