Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kerkelijk Museum biedt unieke kijk op 'priesterlijke mode'

Kerkelijk Museum biedt unieke kijk op 'priesterlijke mode'

23/11/2021 00:00 - Audry Wajwakana

Kerkelijk Museum biedt unieke kijk op 'priesterlijke mode'

Foto: Bisdom Paramaribo  

PARAMARIBO - In de nieuwe tentoonstelling 'Het kleurrijke roomse leven' biedt het Kerkelijk Museum een unieke kijk op de 'priesterlijke mode'. Een expositie van 32 kazuifels (priesterlijke gewaden) ontworpen door beeldend kunstenaar Michael Wong Loi Sing, ter gelegenheid van de inwijding van Wilhelmus de Bekker tot bisschop op 30 januari 2005.

Vanaf dat moment worden de kazuifels uitbundiger (levendig en vrolijk) gemaakt. Daarvoor werden de gewaden uit Europa geïmporteerd, waarbij de uitvoering meer in pastelkleuren en eenvoudige symboliek was. De kazuifels heeft bisschop Karel Choennie verzameld, laten wassen en hersteld. "Uniek aan deze expo is dat zes van de kazuifels geheel met lokale symbolen als de palulu en pagaai zijn beschilderd, los van de christelijke symbolen als vis, druiven, brood, lam en nog meer", vertelt Choennie aan de Ware Tijd.

Eén van de kazuifels is toegewijd aan Peerke Donders, de priester die melaatsen in Batavia, hulp bood. Er zijn ook zes priesterlijke gewaden met een kruisteken van mamio, stukjes lapjesstof van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname. De expo die tot 10 januari 2022 duurt is voor eenieder toegankelijk. Met name kunstliefhebbers, kunstenaars, modeontwerpers en kinderen nodigt de geestelijke uit om 'Het kleurrijke roomse leven' te bezoeken. "Maar ook vooral de mensen die in de kerk ervoor moeten zorgen dat de Surinaamse cultuur in de versiering te herkennen is", aldus Choennie.

Priesterlijke gewaden waren al in het Oude Testament in gebruik. Ze werden op precieze aanwijzingen van Mozes vervaardigd en tijdens het vervullen van diensten door de priesters gedragen. De katholieke kerk heeft de gewaden van de Joodse hogepriesters samen met de Romeinse kleding gecombineerd. Ieder kledingstuk heeft een betekenis. Net als hoe iedere cultuur haar eigen mode heeft, zo heeft de RK-kerk ook de hare. Kleren maken de man. Dit geldt ook voor de priester. Echter, in de RK-kerk kleedt een priester zich niet voor aanzien. "Het dragen van een kazuifel maakt dat zijn persoonlijkheid op de achtergrond raakt en Christus naar voren kan komen", legt Choennie uit.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina