Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De prijs van eigen verantwoordelijkheid

COLUMN: De prijs van eigen verantwoordelijkheid

24/11/2021 14:00 - SERIEUS!?

Ivan Cairo

Ivan Cairo  

De wijze waarop minister Ramadhin zich de afgelopen periode heeft uitgelaten over de coronacrisis, het presenteren van de overheidsmaatregelen en het benadrukken van de eigen verantwoordelijkheid van de burger om niet besmet te raken, is de bewindsman op aardig wat kritiek uit de samenleving komen te staan. Hij zou zich te dwingend hebben opgesteld. Uiteindelijk werd hij zelf door Covid-19 geveld en was er bij veel landgenoten leedvermaak daarover. Nu staat de Srefidensiviering voor de deur, een herdenkingsdag die veel mensen op de been brengt en zal de eigen verantwoordelijkheid zwaar op de proef worden gesteld.

In tegenstelling tot andere nationale feestdagen heeft de regering er niet voor gekozen een algehele lockdown af te kondigen. Opnieuw wordt een beroep gedaan aan de samenleving de eigen verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen dat er geen massabesmettingsrisico ontstaat. En precies daar heeft de regering, als je het mij vraagt, tegen beter weten in buiten de waard gerekend. Sinds de versoepeling van de maatregelen enkele dagen geleden heeft de samenleving laten zien niet te kunnen omgaan met de hernieuwd verkregen vrijheid.

Mensen kwamen bij drommen bijeen in uitgaansgelegenheden en ook de uitbaters van de cafés en terrassen hebben meer oog voor het geld dan de Mohana-maatregelen. De schade die ze het afgelopen anderhalf jaar hebben geleden moet ingelopen worden. Doembeelden zoals dokter Asin die schetste, dat voorbereidingen worden getroffen om grotere voorraden lijkenzakken voor coronadoden binnen te halen, hebben geen enkel effect. Confronterende beelden hadden aan het begin van de pandemie nog enig effect, nu niet meer.

De samenleving is moe van corona en de maatregelen en heeft daarom een houding aangenomen vansan wani kon, mek' a kon. Dus wanneer Stanga van de Srefidensi-commissie mensen oproept om morgen niet naar de binnenstad en het Onafhankelijkheidsplein te gaan en de activiteiten via de televisie te volgen, kan ik hem nu al op een briefje meegeven dat hij tegen dovemans oren heeft gesproken. Hij is gehoord, maar er zal niet worden geluisterd. Ik verwacht dat er donderdag rond twee uur drommen mensen zich zullen verzamelen bij de (denkbeeldige) dranghekken van de veiligheidszone.

In de houding van marathonlopers bij de meet wanneer het startschot zal worden gegeven om de race te beginnen. Klokslag twee uur 's middags zal er een invasie gepleegd worden van de Waterkant, Wakapasi, Palmentuin, Onafhankelijkheidsplein en omgeving. Krijgen we een vijfde besmettingsgolf? Misschien. Als dat niet komt zal in ieder geval de vierde golf langer duren dan gewenst. Met doortastend beleid en daadkrachtig leiderschap had de regering een ander resultaat kunnen bewerkstelligen. Helaas. Op eigen verantwoordelijkheid van de burger hoeft de regering niet te rekenen, wanneer regerings- en hooggeplaatste overheidsfunctionarissen die moeten toezien op naleving van de coronamaatregelen en het juiste voorbeeld dienen te geven constant zelf de feestbeesten uithangen zonder Mohana.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina