Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Bezinning

COMMENTAAR: Bezinning

24/11/2021 12:00

COMMENTAAR: Bezinning

 

DE ALGEMENE INDRUK bestaat dat telkens als de datum van 25 november nadert veel mensen zich realiseren dat het land al x-aantal jaren zelfstandig is. De dag kenmerkt zich veelal door het traditionele defilé en feestactiviteiten waar menigeen op afgaat. Bij kroonjaren wordt deze mijlpaal in de Surinaamse geschiedenis meestal wel uitbundig gevierd. Maar vrijwel elk jaar kunnen vooral beleidsmakers niet om de oproep heen om het niet alleen een feestdag te maken, maar ook tot een dag van bezinning.

De weg naar zelfstandigheid en de periode daarna is niet altijd vlekkeloos verlopen. Veel burgers hebben onprettige ervaringen opgedaan in de achter ons liggen 46 jaar, sinds 1975. De sociale onrust voorafgaand was tekenend. Tegenstanders van zelfstandigheid lieten zich niet alleen in woorden uit, maar ook negatieve daden in de vorm van brandstichting. Dat soort handelingen hebben velen nog in herinnering. Met etnische doemscenario's werd vrees aangewakkerd.

Zo hebben tegenstanders van de onafhankelijkheid op podia voorbeelden aangehaald van gebeurtenissen waarbij Hindoestanen werden verminkt door Creolen tijdens rellen in buurland Guyana. Het verzet was zeker ook te merken in het parlement. Vooral de VHP verzette zich fel en op zeker moment ontstond onzekerheid of onafhankelijkheid wel haalbaar was.

Bevangen door de aangewakkerde vrees speelden honderden mensen op 'veilig' en weken uit naar Nederland. Tot ergernis van partijgenoten stond toen VHP-er George Hindori in een openbare vergadering van de volksvertegenwoordiging op en steunde de regeringscoalitie waar ook verdeeldheid was, waardoor de vereiste meerderheid werd gehaald.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Suriname in ontwikkeling niet bepaald ver is gekomen in de afgelopen 46 jaar. De politieke sociaal-etnische onrust heeft wel plaatsgemaakt voor een redelijk vreedzame samenleving waar onderhuidse spanningen zelden de oppervlakte bereiken. Maar financieel-economisch is, afgezien van de periodes Venetiaan als president, niet veel positief gebeurd.

Een zwarte bladzijde, zo niet de zwartste, in de geschiedenis zal blijven de militaire machtsovername op 25 februari 1980 en de decembermoorden van 8 december 1982. Veel Surinamers gaan hieronder nog gebukt, want met de veroordeling in eerste aanleg van direct betrokkenen tot langdurige straffen is de kous niet af. Ze lopen nog vrij rond in afwachting van hun hoger beroep.

Het land verkeert net als eerder gebeurd is, nu weer in een periode van neergang, maar er gloort hoop door de grote olievondsten voor de kust. Tot 2025 wordt het vermoedelijk grotendeels nyan a pina, maar daarna lijkt voor het land een mooie toekomst weggelegd, tenminste als de dan zittende regering wijs en verantwoord omgaat met de verwachte oliedollars.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina