Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sfeerloos begin Srefidensi-viering

Sfeerloos begin Srefidensi-viering

25/11/2021 16:16 - Ivan Cairo

De plechtigheden werden met een enorm groot doek opgefleurd.

De plechtigheden werden met een enorm groot doek opgefleurd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De herdenking van Surinames 46-jarige onafhankelijkheid is donderdag op het Kerkplein sfeerloos begonnen met de inspectie van de gewapende machten door president Chandrikapersad Santokhi. Voor het tweede achtereenvolgend jaar drukte de Covid-19-pademie haar stempel op deze nationale dag. Vanwege de pandemie vinden de activiteiten zonder groot publiek plaats. Burgers zijn geadviseerd deze via de televisie te volgen.

Voor de eerste keer sinds de onafhankelijkheid vond deze traditionele ceremonie elders plaats dan op het Onafhanklijkheidsplein. Het defilé en de parade vond wel op rondom het Onafhankelijkheidsplein plaats. Om zes uur 's ochtends werd de dag ingeluid met minuutschoten. Al rond acht uur 's morgens was de media druk in de weer op het Kerkplein om voorbereidingen te treffen voor het verslaan van de inspectie van de troepen.

Rijdend inspecteren

President Santokhi arriveerde omstreeks 11.00 uur. Kort daarvoor waren achtereenvolgens gearriveerd de waarnemend korpschef van politie Henry Seedorf en waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen. Nadat de troepen bij de opperbevelhebber waren aangemeld door de paradecommandant en hij het vaandel van het Nationaal Leger had gegroet stapte Santokhi op een jeep van het Nationaal Leger en werden de troepen rijdend geïnspecteerd. Daarbij speelde de muziekkapel van de politie het bekende Srefidensi-liedje 'Djai Djai Sranan', maar op een kaseko-deuntje. De troepen waren rondom de Centrumkerk opgesteld.

Kondre Nomru Wan

Aan de andere kant van het Kerkplein liet de kapel van het Nationaal Leger zich niet onbetuigd toen de opperbevelhebber bij haar langsreed. Dit kapel speelde het eveneens bekende 'Kondre Nomru Wan' van Sonora Paramarera. Behalve de politie en de verschillende onderdelen van het Nationaal Leger, waaronder de Militaire Politie en de Speciale Troepen hebben ook de BBS, brandweer, en douane meegedaan bij de inspectie. Ook een detachement militairen van Nederland, Verenigde Staten van Amerika, Brazilie en Frankrijk hebben meegedaan. De inspectie was binnen enkele minuten afgelopen en spoedde het staatshoofd zich naar het Onafhankelijkheidsplein, waar de parade en het defilé zouden volgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina