Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Blij

26/11/2021 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave

Iwan Brave  

“De Surinaamse Bankiersvereniging is blij dat er een publieke versie van het NRA-rapport eindelijk publiekelijk is vrijgegeven”, begon het persbericht. Geïrriteerd over de taalarmoede onder professionals in ons land, replyde ik: “Blij is wel een kinderlijk woord voor een organisatie. Kinderen zijn blij. Maar organisaties zijn ‘tevreden’, ‘(zeer) ingenomen’ of ‘content’. Het is maar een taaltip.”

Meermaals heb ik aan eigen verslaggevers gezegd dat instellingen en instituten niet 'blij' zijn. Uiteraard uitgezonderd kinder- en bejaardentehuizen, die iets gedoneerd krijgen omdat onze overheid ze weer laat barsten.

Over banken en blij gesproken. De samenleving is door de bank genomen helemaal niet blij met de bankendienstverlening. Klantonvriendelijk is eizacht uitgedrukt. In een commentaar spraken wij van 'bankenterreur'.

Ik heb een valutarekening maar kan al jaren geen valuta meer pinnen uit de muur. Dus moet ik in die tergend tijdrovende rij gaan staan. Is er eindelijk een uniforme koers, mag je ineens niet meer van je valutarekening overmaken naar je SRD-rekening. Dus toch weer in die rij.

Ik heb een nieuw pinpasje nodig. Hoewel al 25 jaar rekeninghouder en al twee leningen met woekerrente ingelost, moet ik een CBB-uittreksel, een werkgeversverklaring en/of KKF-uittreksel overleggen. Ik heb gewoon geen tijd voor dit bureaucratische geloop, dus dan maar door met het beschadigde pasje.

Mijn moeder is voor langere periode gekluisterd aan bed en wil mij machtigen om geld te lichten. Beiden moeten we allerlei uittreksels gaan halen en zelfs een 'pensioenverklaring'. Zegt die dame nadrukkelijk: "Maar beide personen moeten komen tekenen." "Mevrouw, mijn moeder is aan het bed gekluisterd!" (Grrr…)

Hemeltergend wat banken allemaal eisen van de kleine consument voor pietluttige (financiële) 'diensten'; ze vragen nog net niet je onderbroekmaat. Bankiersvereniging, richt uw pijlen op witwassers, geldbeluste accountmanagers en incompetente directies. Bevrijd ons van uw bankenterreur. Dan zijn ook wij blij!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina