Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Orange Day: ‘Stop geweld tegen vrouwen nu!’

Orange Day: ‘Stop geweld tegen vrouwen nu!’

27/11/2021 20:39 - (Bewerkt persbericht)

Biza-minister Bronto Somohardjo (m) wil beleid maken voor een samenleving die vrij is van gendergerelateerd geweld.

Biza-minister Bronto Somohardjo (m) wil beleid maken voor een samenleving die vrij is van gendergerelateerd geweld. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Minisiter Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft het startsein gegeven voor de campagne tegen gendergerelateerd geweld. Het thema luidt: ‘Kleur de wereld oranje: Stop geweld tegen vrouwen nu!’ Om extra aandacht aan deze Orange Day-campagne te geven werd een speciale meeting gehouden in de Ballroom van hotel Torarica met alle actoren die zich bezighouden met gendergerelateerde vraagstukken. Somohardjo voelt zich meer dan geroepen om die zaken in orde te krijgen zodat de bewustwording ertoe bijdraagt dat de geweldscijfers tegen vrouwen daadwerkelijk omlaaggaan.

"Het bestrijden en voorkomen van geweld in elke vorm en tegen wie dan ook, is niet alleen de taak van de overheid, maar de taak van ons allemaal", sprak minister Somohardjo. "Ook u heeft een belangrijke taak bij het voorkomen van gender- en huiselijk geweld. Als minister die de eindverantwoordelijkheid draagt voor het genderbeleid, roep ik u allen op om samen met het ministerie te werken aan een samenleving die vrij is van gendergerelateerd geweld. Laten wij samenbundelen en als natie deze strijd tegen het geweld aangaan."

De bewindsman wil betere structuren binnen zijn departement voor de structurele ontwikkeling van gendergelijkheid door het instellen een centraal contactpunt voor gendervraagstukken ('Gender Focal Point'). Hierdoor kan specifiek beleid worden ontwikkeld, dat past binnen de ontwikkelingsdoelen van de regering en kunnen er hiervoor budgetten worden opgebracht op de Biza-begroting.

Hakiem Lalmohamed, medevoorzitter UNFP Youth Advisory Group, onderstreept het belang van samenwerken. "Wanneer je groeit is het goed om anderen mee te nemen zodat je samen kan groeien. Zo kun je verschillende dingen bereiken waaraan je zelf niet had gedacht, dat is de kracht van samenwerken. Leave no one behind!" 

Volgens de VN krijgt een derde van de meisjes in de wereld te maken met enige vorm van geweld. Met de Covid-pandemie is die verhouding nu zelfs twee derde. Orange Day is dertig jaar geleden als een internationale campagne begonnen om geweld tegen vrouwen en meisjes in de hele wereld terug te dringen, meldt de Communicatie Dienst Suriname. De campagne is op 25 november (de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen) begonnen en duurt tot en met 10 december (de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens).

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina