Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Villa Zapakara organiseert Zorg en Hoop Filmfestival

Villa Zapakara organiseert Zorg en Hoop Filmfestival

27/11/2021 06:02 - Audry Wajwakana

Dakaya Lenz (l) van Villa Zapakara en andere aanwezigen bij de opening van Zaplab één jaar terug.

Dakaya Lenz (l) van Villa Zapakara en andere aanwezigen bij de opening van Zaplab één jaar terug. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Voor het eerst in haar twaalfjarig bestaan organiseert Villa Zapakara het Zorg en Hoop Filmfestival met als thema 'Klimaat'. Op 11 december is de officiële opening. "Het festival is bedoeld om een stukje bewustwording over het klimaat en klimaatverandering te creëren", houdt directeur Dakaya Lenz de Ware Tijd voor. In het ZapLab voor jongeren vanaf twaalf jaar en volwassenen zijn er ook activiteiten.

Het museum, ZapLab, het terrein en het mini-bos worden van 6 tot 10 december tot een filmfestivalterrein omgetoverd met diverse activiteiten voor kinderen vanaf acht jaar. Voor het festival zijn er naast korte en lange klimaatfilms, diverse programma's en workshops voor jong en oud ontwikkeld. Zo zal er onder meer een filmworkshop worden verzorgd.

Jongeren van over de hele wereld hebben korte klimaatfilmpjes (climate clips) van maximaal twee minuten gemaakt, waarin ze hun zorgen over het klimaat uiten, maar ook hun oplossingen delen. Er zitten ook filmpjes van Surinaamse jongeren tussen. Bezoekers van het festival krijgen de gelegenheid om zelf een 'climate clip' te maken.

Lenz: "Er zal een Zorg en Hoop-muur komen waar jongeren hun zorgen over het klimaat mogen ophangen en aan de andere kant de hoop die ze hebben." Het mini-bos krijgt een scherm waar bezoekers op 11 december naar films kunnen kijken. Voor twaalfplussers en ouderen worden er workshops in het ZapLab verzorgd. De meeste activiteiten worden vanwege Covid-19 in de openlucht gehouden. Het festival is een samenwerking van het museum, Mirjam Marks, mede-oprichter van Villa Zapakara en Cinekid in Amsterdam en wordt gefinancieerd door de Nederlandse ambassade.

Jaardag

Op 27 november bestaat het museum precies twaalf jaar en het ZapLab één jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er zaterdag vanaf vier uur 's middags een bunkopu seri op het terrein gehouden. Samen met het museum heeft stichting The Community Hub workshops op het terrein, zoals een storytelling bij kampvuur in het mini-bos van Villa Zapakara. In het ZapLab zullen al vanaf de vroege ochtend jongeren uit Brokopondo Centrum en Wit Santi creatief bezig zijn met technische activiteiten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina