Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: ‘Pijnlijke bevalling’

COMMENTAAR: ‘Pijnlijke bevalling’

29/11/2021 12:00

COMMENTAAR: ‘Pijnlijke bevalling’

 

TERWIJL SPORTBONDEN, MET voorop de Surinaamse Voetbalbond (SVB), bijna in de startblokken staan om het actief sporten weer op gang te brengen moet rekening mee worden gehouden dat mogelijk alle inspanningen tevergeefs zullen blijken. In elk geval is er sprake van gerede twijfel nu alweer een nieuwe coronavariant - omicron - de kop opsteekt. Hoe besmettelijk die is en of de huidige vaccins er tegen bestand zijn, kan nog niet worden gezegd. Het virus waart al in enkele Europese landen rond, waaronder Nederland. Deze nieuwste variant uit zuidelijk Afrika wordt onderzocht om de ernst van de besmetting vast te stellen.

De toevallige omstandigheid is dat in maart 2020 voor het eerst het coronavirus in Suriname is vastgesteld bij een Surinamer die uit Nederland terugkeerde. De kwetsbaarheid van de kleine Surinaamse bevolking is immens. De open grenzen kunnen niet adequaat worden bewaakt en controle van vluchten vanuit Nederland naar Suriname biedt geen waarborgen voor de veiligheid als het gaat om Covid-19. In deze benauwde periode van mutaties van oude naar nieuwe varianten hebben leidinggevenden van verscheidene sportbonden hun zinnen gezet op het begin van sportbeoefening in competitieverband.

De dringende oproep en grote inzet voor volledige vaccinatie van sporters als eis om met de competitie te beginnen, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Zeer zorgelijk is de vaccinatiebereidheid onder sporters die te vergelijken is met de tegenvallende landelijke cijfers over vaccinatie in het algemeen. Slechts zes voetbalverenigingen - Inter Moengotapoe, Inter Wanica, Groningen, SNL, Bintang Lahir en Transvaal - hebben volledig gevaccineerde spelers. De overige clubs hebben tot dinsdag de gelegenheid zich te melden voor de warming-up van de SVB als blijkt dat zij voldoen aan de eisen, waarvan de belangrijkste is dat spelers volledig moeten zijn gevaccineerd.

De situatie, ontstaan rondom het indringen van de coronapandemie, ligt diep en is complex van aard. De groep deskundigen die de regering adviseert over maatregelen is pas warm te krjgen als de vaccinatie en andere eisen in acht worden genomen. Het gevolg hiervan is dat clubs van betekenis erbuiten worden gelaten. De geldkraan van de Concacaf wordt dichtgedraaid als Suriname de bal niet laat rollen. Begrijpelijk dus dat het bondsbestuur alles uit de kast haalt om spelers te motiveren zich te laten vaccineren. Komt bij dat clubs, die nog niet zo ver zijn met vaccinatie, ook nog het voortraject van de training moeten afwerken. Het wordt, als de voortekenen niet bedriegen, een 'pijnlijke bevalling'.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina