Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • George Ramjiawansingh geeft boodschappen mee in solo-expo

George Ramjiawansingh geeft boodschappen mee in solo-expo

29/11/2021 16:52 - Audry Wajwakana

Beeldend kunstenaar George Ramjiawansingh legt hij uit wat voor boodschap hij met het schilderij 'De geboorte' wil overbrengen.

Beeldend kunstenaar George Ramjiawansingh legt hij uit wat voor boodschap hij met het schilderij 'De geboorte' wil overbrengen. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - De feestmaand december staat voor de deur. Beeldend kunstenaar George Ramjiawansingh (67) vindt het daarom een goed moment om te laten zien wat hij gedurende de Covid-19-pandemie heeft gedaan. In Gallery Singh loopt van 1 tot en met 31 december zijn solo-expositie ‘Kerst’. In en met sommige kunstwerken geeft hij een boodschap mee.

In weerwil tot wat de titel zou doen vermoeden, heeft de tentoonstelling niets met kerst te maken. "Wel met de kleuren die deze feestmaand kleurrijk en vrolijk maken, want kleuren bepalen hoe iemand zich voelt. Als je zwart gekleed gaat, zal je minder vrolijk zijn dan wanneer je rood draagt. Kleur kan je echter niet alleen in kleding toepassen, maar ook in kunstwerken", betoogt de kunstenaar. Temidden van de voorbereidingen voor de expo krijgt de Ware Tijd een rondleiding.

'Kerst' wordt een combinatie van oude, maar vooral nieuwe werken. In de kunstwerken beeldt hij thema's uit als leven, milieu, religie, kunst en cultuur. De schilderijen zijn in diverse formaten, grote en kleine ruimtelijke werken vervaardigd van oud ijzer, maar ook kunstzinnig beschilderde houtwerken, allemaal met een eigen verhaal.

Ramjiawansingh: "Als je goed kijkt, zitten er diepere boodschappen in de werken." Een daarvan is het schilderij 'De geboorte', waar hij een zwangere vrouw met een volgroeide baby in haar buik en een kindje die haar buik vasthoudt, heeft geschilderd. Het kind in de buik staat in verbinding met een lotusbloem. "De baby staat symbool voor de toekomst en de lotusbloem voor het goddelijke. De toekomst staat in contact met het goddelijke", filosofeert de kunstenaar.

De schilderijen zijn in fleurige kleuren, waarvan de meeste driedimensionaal. De meeste zijn in acrylverf geschilderd. De kunstenaar heeft de mixed mediatechniek gebruikt. Voor het schilderij 'Op weg naar de toekomst' - een paard op linnendoek - heeft hij een baal toiletpapier gebruikt. Hiermee heeft hij een jutezakeffect gecreëerd. Jutezakken heeft hij ook gebruikt, maar in andere schilderijen.

Ramjiawansingh staat er om bekend dat hij vaak met rest- of recyclemateriaal werkt. Ook in deze expo komt dat tot uiting. Zoals de vijf beschilderde 'maskers' op resthout. Ze zijn geïnspireerd door Afrikaanse culturele maskers. De vijf horen bij elkaar als één kunstwerk. "Ze symboliseren de vijf sterren op de oude vlag en voor mij de vijf bevolkingsgroepen in Suriname. Ik heb het alleen op mijn manier gedaan."

In de exporuimte zijn er ook maquettes van kunstprojecten, waarmee de kunstenaar bezig is. Die zullen niet in de solo-expo worden meegenomen, maar in een grotere tentoonstelling volgend jaar in verband met 150 jaar Hindostaanse immigratie in 2023. Hij zal daarvoor samenwerken met stichting Kela Kie Poedja en andere organisaties.

Schilderij Klimaatverandering George RamjiawansinghIn het schilderij 'Klimaatverandering' waar George Ramjiawansingh de mix mediatechniek heeft gebruikt komt het driedimensionale effect goed tot uiting.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina