Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaams trio in WK-jeugddammen

Surinaams trio in WK-jeugddammen

29/11/2021 05:59 - Terence Oosterwolde

Delegatielder Don Carlos Elliot met achter hem de dammers Quincy Ngawikromo (l), Phavan Basdewsing (m) en Sagar Loedoer.

Delegatielder Don Carlos Elliot met achter hem de dammers Quincy Ngawikromo (l), Phavan Basdewsing (m) en Sagar Loedoer. Foto: Don Carlos Elliot  

PARAMARIBO - "Doe je uiterste best en presteer. Kom niet gewoon spelen, fu teki wan fatu, maar maak er het beste van. Dat moet je goal zijn, want je vertegenwoordigt Suriname." De boodschap van delegatieleider-coach Don Carlos Elliot aan Quincy Ngawikromo, Phavan Basdewsing en Sagar Loedoer, die vanaf maandag deelnemen aan het jeugdwereldkampioenschap dammen in Polen. Op de slotdag - 5 december - speelt het trio om de wereldtitel sneldammen.

Ondanks dat het zijn internationale vuurdoop wordt, klinkt Loedoer (17) onbevreesd aan de telefoon. "Ik ga voor een plek in de top drie. Als ik mijn best doe, gaat het lukken", zegt hij vol overtuiging vanuit Polen.

Ngawikromo uit Nickerie heeft vanaf 2014 onafgebroken deelgenomen aan mondiale toernooien. "Ik zal gewoon mijn best doen om Suriname op de kaart te zetten. Mijn doel is boven de helft van het deelnemersveld te eindigen." De achttienjarige hoopt stiekem zelfs op een plek in de top tien. "Dat zou echt een goede prestatie zijn", beseft hij.

Basdewsing (19) spreekt geen prognose uit. "Als je zegt dat je mikt op een plaats in de top vijf of de top tien dan zet je eigenlijk een limiet", vindt hij. "Het beste is om bij elke partij te gaan voor het beste. Ik hoop in elk geval dat het goed zal verlopen en dat iedereen tevreden zal zijn."

Niet eenvoudig

Volgens Elliot is het niet eenvoudig geweest om de dammers in Polen te krijgen. Pas drie uren vóór vertrek kwam hun visum rond. Financieel liep het ook niet vlot. De Surinaamse Dambond heeft al twee jaar geen subsidie ontvangen van de overheid. Het hindert hem daarom nog meer dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport "geen enkele cent" heeft bijgedragen aan de afvaardiging. "Een ministerie of directoraat van Sport moet altijd ondersteunen, want het gaat om sporters van Suriname."

Vicepresident Ronnie Brunswijk sprong wel bij met achthonderd US dollar voor een ticket. Elliot kreeg verder twee tickets van 'damvrienden'. Hakrinbank en Fernandes schonken respectievelijk 200 US dollar en 250 euro en een dammer in Nederland sprong in met winterjassen, sjalen, handschoenen en mutsen omdat het sneeuwt in Polen en de temperatuur rond de vier graden ligt.

Eduard Autar, oud-kampioen van Suriname en Internationaal Grootmeester, voormalig vicepresident Ashwin Adhin (jeugdsemikampioen 1996), Clifton Agata, voorzitter van de Pan-Amerikaanse Damfederatie en seniorentopper Arwien Bhagwandas hebben zaterdag motivational talks gehouden voor Ngawikromo, Basdewsing en Loedoer.

Quincy Ngawikromo -Phavan Basdewsing -Sagar Loedoer -Don Carlos Elliot (2)

Lees het uitgebreide artikel in de Ware Tijd van maandag

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen