Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Dubai

COMMENTAAR: Dubai

30/11/2021 12:00

COMMENTAAR: Dubai

 

SURINAME IS IN Dubai om naar investeerders te zoeken. Welgeteld 900.000 USdollar hebben we ervoor over om deze investeerders aan te trekken tijdens de Wereldexpo. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (Bibis) heeft dat meermalen verkondigd en iedereen is het ermee eens dat we foreign direct investments nodig hebben om de effecten van de noodgedwongen bezuinigingen op te vangen, door bijvoorbeeld arbeidsplaatsen te creëren. Ramdin beloofde ook dat het bedrag door allerlei financiële modellen lager zou uitvallen, daar is nooit meer wat van gezegd.

Hoewel de regering van Suriname dus net als de 192 landen die meedoen aan de Wereldexpo investeerders wil aantrekken, werken veel zaken in ons nadeel. Zo staan we op nummer 164 in de ease of doing business index van de Wereldbank. Dat is geen voordelige score. Hoe hoger een land scoort hoe moeilijker het is om zaken te doen met dat land. Gekeken wordt onder meer naar de nutsvoorzieningen, hoe makkelijk is het om elektriciteit aan te sluiten, hoe makkelijk is het om aan industrieterrein te komen en hoe staat het met het educatiesysteem in ons land en meer.

De gemiddelde Surinaamse burger weet dat we wat de genoemde zaken betreft barslecht scoren. De regering weet dat dus ook. En een wet van Meden en Perzen is dat wie van en achterstand moet komen en een inhaalslag moet maken, extra hard zal werken. Als we kijken naar het 'investeerders zoeken'-verhaal van de regering dan mag de vraag gesteld worden of er wel zo hard is gewerkt om dat doel te bereiken. Hebben we kunnen aantonen wat precies de potentie is van Suriname en wat we precies willen ontwikkelen?

Het lijkt alsof we met een algemeen praatje een maximale return on investment verwachten. Lijkt is hier opzettelijk gebruikt omdat er geen onafhankelijke pers vanuit Suriname verslag kan doen over de gesprekken die in Dubai gevoerd worden en de presentaties die daarmee gepaard gaan. Suriname krijgt via sociale media hele mooie filmpjes te zien en foto's van de president en zijn ministers, maar de pers kan zelf geen eigen beeld vormen of kritische vragen stellen. Er is immers geen uitnodiging geweest om verslag te doen van het bezoek aan Dubai.

Iets anders dat lijkt, is dat de president in zijn buitenlandse bezoek en zakelijke afspraken steevast zijn vrouw en als deel van zijn delegatie zijn dochter bij zich heeft. Wat zal een investeerder denken die ziet dat onze president op zakenreis is en zakelijke gesprekken voert met zijn wederhelft aan zijn zij en zijn dochter in de delegatie. De meeste bonafide investeerders weten wat nepotisme is en wat voor desastreuse gevolgen dat heeft op de ontwikkeling van een land. De vrees is dan ook levensgroot dat de reis naar Dubai een leuk uitje blijft waar geen zakelijke return on investment gehaald zal worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina