Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mangrovebossen vormen levende dijk voor de kust

Mangrovebossen vormen levende dijk voor de kust

30/11/2021 06:01 - (Bewerkt persbericht)

Hydroloog professor  Sieuwnath Naipal.

Hydroloog professor Sieuwnath Naipal. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Vandaag is de launch van twee projecten voor bescherming van de kust van Suriname. De twee projecten, genaamd “Enhancing resilience of the coastal ecosystem using natural infrastructure” en “Advancing a ’Blue Forests for Blue Economy’ approach in Suriname” zijn een vervolg van een in 2015 door de Universiteit gestart onderzoek voor de bescherming van de kust. Het eerste project zorgt voor landaanwinst en mangrovebossen, en het tweede dient ter bescherming van die bossen. De projecten vullen elkaar aan.

Door middel van constructies gemaakt van bamboe en walabahout worden de kust-verslindende golven verzwakt, die daardoor sediment achterlaten. Dit veroorzaakt landaanwinst waarop later mangrove kan worden geplant. "Ik heb ervaring dat er binnen drie jaar genoeg sediment is om mangrove te planten", stelthydroloog professor Sieuwnath Naipal. De mangrovebossen vormen een levende dijkvoor de bescherming van de kust.

De relatief goedkope en eenvoudige bamboeconstructies liet hij vrijdag zien voor de kust te Weg naar Zee, meldt de Communicatie Dienst Suriname. De constructies maken deel uit van de twee eerder genoemde projecten die worden uitgevoerd onder coördinatie van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname en worden gefinancierd door Amazon Cooperation Treaty Organization. 

"Wij hebben hier te maken met een levende dijk met heel veel diensten en goederen. Het mangrove ecosysteem is  één van de rijkste ecosystemen in de wereld met als voordeel landaanwinst, schoon water, vis, en het vastleggen van CO2," stelt Naipal. Bij mangrovebossen geschiedt het vastleggen van CO2 zowel boven als onder de grond. Suriname kan hiermee heel veel bijdragen aan het verbeteren van het wereldklimaat.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina